Platinaprijs naar laagste niveau in zes jaar


Beleggers verwachten dat de crisis in Griekenland een negatieve impact zal hebben op de Europese economie en doen daarom platina van de hand. Het edelmetaal, dat voornamelijk wordt gebruikt in de auto-industrie, zakte deze week naar de laagste prijs in zes jaar tijd. Op het moment van schrijven kost het edelmetaal $1.022 per troy ounce, terwijl de koers een jaar geleden rond deze tijd op $1.500 per troy ounce lag.

Sinds juni 2014 - de maand waarop er een einde kwam aan de stakingen in de platinamijnen - is de platinaprijs eigenlijk alleen maar verder gedaald. De prijsdaling was voor een groot deel aanbod gedreven, want met het opstarten van de mijnbouwproductie in Zuid-Afrika werd de productie weer hersteld naar het oorspronkelijke niveau.

Het toegenomen aanbod van platina zorgt in combinatie met een relatief zwakke economische groei voor alsmaar lagere prijzen. Europa neemt ongeveer een kwart van de wereldwijde vraag voor haar rekening. Mocht de economische situatie in Europa verslechteren door een nieuwe crisis, dan heeft de industrie minder platina nodig en kan de prijs nog verder onder druk komen staan.

Laagste koers sinds jaren

De platinaprijs zakte maandag met 1,9% naar $1.062,95 per troy ounce en ging woensdag nog verder omlaag naar $1.022 per troy ounce. Dat is het laagste niveau sinds maart 2009 en het vierde kwartaal op rij dat de prijs van dit edelmetaal daalt. Palladium, een edelmetaal dat eveneens veel gebruikt wordt in de auto-industrie, werd maandag 2,5% goedkoper en staat op het moment van schrijven op een koers van ongeveer $638 per troy ounce. Dat is het laagste niveau in twee jaar tijd.

Zorgen om nieuwe crisis

“Door de nee-stem van Griekenland zijn er opnieuw zorgen ontstaan over de Europese en Chinese vraag naar platina. De prijzen van andere industriele metalen kwamen ook onder druk te staan”, zo verklaarde Bart Melek van TD Securities uit Londen tegenover Bloomberg. Ook de crash van de Chinese aandelenkoersen doet het vertrouwen in een economisch herstel geen goed.

Beleggers anticiperen op een wereldwijde groeivertraging en doen grondstoffen massaal in de verkoop. De afgelopen dagen daalde de Bloomberg Commodites index met 4,4 procent, de grootste daling sinds december 2011. Vooral olie, koper, nikkel en zink gingen in prijs omlaag. Deze index volgt de prijs van 22 verschillende grondstoffen. Aan de vooravond van de financiële crisis van 2008 zagen we de prijzen van veel grondstoffen ook al dalen, wellicht is dat een voorbode voor meer slecht nieuws.

Lees ook: GFMS: Ondanks tekorten geen hogere platinaprijs