Plethora Precious Metals Fund: 500% rendement

De laatste jaren hebben goudmijnaandelen per saldo niet veel opgeleverd, maar sommige beleggingsfondsen wisten toch succes te behalen. Een klein beleggingsfonds uit Nederland laat de concurrentie ver achter zich door te beleggen in nieuwe en kleine goudmijnen. Plethora Precious Metals, een fonds dat een slechts €18 miljoen aan vermogen beheert, werd onlangs zelfs geïnterviewd door Bloomberg.

Met een rendement van meer dan 500% over de afgelopen zes jaar laat Plethora Precious Metals grote namen als Blackrock en Vanguard ver achter zich. Ook presteert het fonds veel beter dan de GDXJ, een index van verschillende jonge mijnbouwbedrijven. Dit jaar staat het fonds op een klein verlies, maar over de langere termijn gezien doet ze het nog steeds veel beter dan de markt. Wat is de succesformule van dit beleggingsfonds?

€18 miljoen

Plethora Precious Metals beheert een vermogen van €18 miljoen en is daarmee een zeer kleine speler in de goudsector. Toch is dat juist de kracht van het beleggingsfonds, zo merkt oprichter Peter Vermeulen op in het interview met Bloomberg.

"We investeren in kleine teams van geologen die zoeken naar ondergrondse goudreserves. Die bedrijven zijn zo klein dat het praktisch onmogelijk is om daar veel geld in te investeren. Echter, het rendement wanneer ze goud vinden is gigantisch."

Het fonds heeft ongeveer twintig verschillende bedrijven in haar portefeuille, die een marktwaarde hebben van $20 miljoen of minder. Het zijn kleine mijnbouwbedrijven, die de grote beleggingsfondsen met miljarden onder beheer links laten liggen. Voor die fondsen is het niet interessant om heel veel kleine posities bij te houden.

Eigen strategie

Plethora Precious Metals hanteerde in haar beginjaren dezelfde beleggingsstrategie als de grotere beleggingsfondsen in de goudmijnsector. Toen ze in 2014 besloot een eigen koers te varen lukte het om de index te verslaan en concurrenten achter zich te laten. In een verklaring tegenover Bloomberg zei fondsbeheerder Douwe van Hees daar het volgende over:

"We kunnen geld zeer specifiek toewijzen en hoeven niet te investeren in een beperkt aantal van minder goed presterende aandelen. In het verleden investeerden we in grote bedrijven die al goud hadden gevonden. We probeerden de index te verslaan, maar dit bleek geen groot succes. Daarom besloten we onze strategie te veranderen."

Door het succes van de afgelopen jaren willen veel beleggers geld in het fonds stoppen, maar daarin zijn de fondsbeheerders van Plethora Precious Metals zeer terughoudend. Sinds 2016 heeft het fonds geen vermogen meer aangenomen. Deelnemers kregen onlangs zelfs €1 miljoen terug, de tweede keer in twee jaar tijd.

Plethora Private Equity

Plethora Precious Metals heeft nu een andere strategie bedacht om verder te kunnen groeien. In plaats van meer geld op te halen voor het bestaande fonds is er nu een nieuw private equity fonds opgezet. Dit fonds zal investeren in beginnende exploratiefondsen die beheerd worden door geologen. Onder de naam Plethora Private Equity zal dit fonds dezelfde beleggingsstrategie volgen als het Plethora Precious Metals fonds dat al sinds 2012 bestaat.

Het nieuwe Plethora Private Equity streeft naar een jaarlijks rendement in de dubbele cijfers en zal de helft van de gerealiseerde winst teruggeven aan de investeerders.

Deelnemen

De komende maanden staat de inschrijving voor het fonds (vanaf €100.000) open voor een beperkt aantal beleggers. Heeft u belangstelling om deel te nemen of wilt u meer informatie? Klik dan hier om het formulier in een nieuw venster te openen.

Disclaimer: 

De waarde van de belegging kan fluctueren. De deelnemer kan geld verliezen op deze belegging. Rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zie het Essential Information Document en het Information Memorandum van de aanbieder voor de volledige disclaimer: https://plethora-pe.com/fund-documents/

Goudstandaard ontvangt een vergoeding van de aanbieder.