"Populariteit zilver terug op niveau van 2011"

Vermogensbeheerders stappen weer massaal in zilver, want uit cijfers van Bloomberg blijkt dat de voorraad zilver van zogeheten exchange traded funds bijna weer op recordhoogte staat. Beleggers hebben hoge verwachting van het edelmetaal, dat sinds het begin van dit jaar al met een kwart in prijs gestegen is.

Beleggers zien in zilver een edelmetaal dat niet alleen kan profiteren van onrust op de financiële markten en een vlucht richting tastbare bezittingen, maar ook van een toenemende vraag voor industriële toepassingen. Dat maakt de zilverprijs extra volatiel, maar mogelijk ook extra interessant bij een opwaartse trend voor edelmetalen. De zilverprijs is dit jaar bijvoorbeeld harder gestegen dan de goudprijs en de prijzen van industriële edelmetalen als platina en palladium.


Voorraden zilver ETF's weer naar recordhoogte

Zilver ETF’s populair

De totale voorraad zilver in zogeheten exchange traded funds vertegenwoordigt een waarde van $11 miljard. Dat lijkt veel, maar het niet meer dan 15% van het totaalbedrag dat beleggers via ETF’s in edelmetalen beleggen. Afgelopen vrijdag zat er voor het eerst sinds 2014 weer meer dan 20.000 ton zilver in deze ETF’s.

Volgens een grote edelmetaalhandelaar die in verschillende landen opslag van zilver aanbiedt is de vraag naar het edelmetaal de laatste tijd weer vergelijkbaar met begin 2011, toen de zilverprijs in een paar maanden tijd meer dan verdubbelde. Beleggers kopen zilver omdat ze minder vertrouwen hebben in de waarde van het geld. Ook is de extreem lage rente voor sommigen een reden om te beleggen in zilver in plaats van te sparen.

Zilver in opslag

Beleggen in zilver is door de btw minder aantrekkelijk dan beleggen in goud, maar er zijn manieren om het edelmetaal zonder btw aan te kopen. De meest eenvoudige optie is om te kiezen voor zilverbaren in combinatie met opslag in Zwitserland, omdat het edelmetaal daar is vrijgesteld van btw. Bovendien is uw edelmetaal dan meteen volledig verzekerd en gemakkelijk weer te verkopen.

Een tweede optie is om zilverbaren via uw bedrijf aan te kopen. In dat geval kunt u de btw verleggen. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden. Wilt u het zilver toch liever in huis hebben, maar heeft u geen bedrijf? Dan zijn de zilveren munten een goed alternatief. Deze zijn in aanschaf wat duurder, maar u krijgt er bij verkoop ook meer voor terug. Voor zilveren munten betaal je alleen btw over de winst van de handelaar.