Prijs palladium breekt records


De prijs van palladium bereikte deze week een record van meer dan €42.000 per kilogram. Op de Amerikaanse markt werd voor het eerst in de geschiedenis zelfs $1.500 betaald voor een troy ounce. De prijs van het edelmetaal wordt opgedreven door een structureel tekort, dat veroorzaakt wordt door een toenemende vraag vanuit auto-industrie. Door de schaarste is de prijs van het edelmetaal sinds augustus al met bijna 80% gestegen. Waarom is er opeens zoveel belangstelling voor dit edelmetaal?

Palladium wordt verwerkt in katalysatoren van benzine-auto's, omdat het edelmetaal schadelijke stoffen in uitlaatgassen kan opvangen. Door strengere milieu-eisen is de vraag naar het edelmetaal voor dit doeleinde in een paar jaar verdrievoudigd, terwijl het aanbod amper is toegenomen. Het meeste palladium wordt gewonnen als bijproduct van nikkelmijnen in Rusland en platinamijnen in Zuid-Afrika. Daardoor kan de productie maar beperkt worden opgeschaald.

Palladium is weer duurder dan goud (Bron: Bloomberg)

Tekort aan palladium

Het tekort kon de afgelopen jaren worden aangevuld met voorraden uit zogeheten exchange traded funds (ETF's), maar ook dat aanbod droogt langzaam op. Volgens smelterij Hereaus zijn deze voorraden sinds de piek van 2,9 miljoen troy ounce in 2014 gedaald tot slechts 700.000 troy ounce tegen het einde van 2018. De totale omvang van de bovengrondse voorraden is niet bekend, maar schattingen lopen uiteen van 10 tot 18 miljoen troy ounce. Volgens Hereaus is dat genoeg om voor één tot twee jaar aan de wereldwijde vraag te voldoen.

Naarmate de direct beschikbare voorraden uitgeput raken moeten beleggers en handelaren meer bieden om het edelmetaal te bemachtigen. Verschillende analisten voorzien dan ook een verdere prijsstijging van het edelmetaal. Philip Klapwijk van Precious Metals Insights zei in een verklaring tegenover Bloomberg dat de markt krap zal blijven zo lang er geen extra aanbod op de markt komt. Die situatie zal volgens hem nog wel enkele jaren aanhouden. Ook analisten van Citigroup voorzien een verdere prijsstijging en denken dat $1.600 per troy ounce mogelijk is.

Structureel tekort aan palladium (Bron: Bloomberg)

Wat kunnen we verwachten van palladium?

Het wereldwijde aanbod van palladium neemt nauwelijks toe, omdat het edelmetaal vooral als bijproduct uit de grond wordt gehaald. De vraag naar het edelmetaal is echter zeer elastisch en onderhevig aan de stand van de economie. Op dit moment wordt de vraag naar het edelmetaal vooral gedreven door de strengere milieu-eisen, want de wereldwijde vraag naar auto's lijkt juist wat te stagneren.

Mocht er een nieuwe crisis uitbreken en de vraag naar auto's weer afnemen, dan kan de prijs van het edelmetaal ook snel weer dalen. Platina en palladium staan bekend om hun volatiliteit en hun sterke correlatie met de stand van de economie. Zo ging de palladiumprijs tussen 1996 en 2001 negen keer over de kop, terwijl platina tussen 1998 en 2008 vijf keer zo duur werd. In beide gevallen gingen de prijzen overigens ook net zo hard weer omlaag. Beleggen in palladium kan dus erg interessant zijn, maar is niet geheel zonder risico. Wilt u palladium kopen, dan moet u rekening houden met de btw. Het edelmetaal wordt immers aangemerkt als industriële grondstof, in tegenstelling tot goud.