Prijs palladium naar hoogste niveau sinds 2001

De prijs van palladium is maandag gestegen naar $908 per troy ounce, het hoogste niveau in meer dan dertien jaar tijd. Handelaren speculeren op een schaarste aan palladium als gevolg van de oplopende spanningen tussen Rusland en het 'Westen' met betrekking tot Oekraïne. Rusland is samen met Zuid-Afrika de grootste producent van palladium. Beide landen prodceren meer dan 80 metrische ton van het edelmetaal en zijn gezamenlijk goed voor 80% van de wereldwijde productie. Onzekerheid over de aanvoer van het edelmetaal vanuit Rusland stuwt de palladiumprijs de laatste maanden naar steeds grotere hoogte.

Sinds februari 2001 is de palladiumprijs niet meer zo hoog geweest als nu. Het metaal, dat voornamelijk gebruikt wordt in de auto-industrie, geniet ook steeds meer belangstelling onder beleggers. Met de komst van palladium-ETF's is het makkelijker geworden om te speculeren op de prijs van het metaal. Deze ETF's beheren gezamenlijk al meer dan 95 ton van het metaal, meer dan de jaarlijkse productie van Rusland of Zuid-Afrika. Ook smelterijen spelen in op de toegenomen vraag naar het metaal en brengen vaker baren en munten van palladium op de markt.

De palladiumprijs in dollars is sinds het begin van dit jaar met een kwart gestegen, terwijl de goudprijs in dollars maar 7% hoger staat dan begin dit jaar. In euro's zijn de stijgingen nog groter, aangezien de euro momenteel lager staat dan begin dit jaar. Vergeleken met zilver doet palladium het nog beter, want de zilverprijs in dollars staat op het moment van schrijven weer op hetzelfde niveau als begin dit jaar.

"Palladiumprijs kan naar $1.000 per ounce"

Volgens analist Tom Kendall van Credit Suisse kan de palladiumprijs stijgen tot $1.000 per troy ounce, maar beleggers moeten er volgens hem bedacht op zijn dat de koers niet in een rechte lijn omhoog zal gaan. Die waarschuwing komt niet voor niets, want vandaag ging de prijs van een troy ounce palladium met ruim $25 onderuit. Desondanks ziet het technische plaatje voor palladium er goed uit, zo meent de analist van Credit Suisse.

Kendall plaatst ook een kritische kanttekening: "Mensen houden rekening met het risico dat de handel met Rusland beperkt zal worden bij een verdere escalatie van de situatie in Oekraïne, maar ik denk niet dat dat een realistisch scenario is".