Rally dollar door daling angst voor coronavirus

Er waren aanwijzingen dat het coronavirus zich in China minder snel verspreidde, en dat wakkerde wereldwijd een algehele rally van risicovolle activa aan. De dollar profiteerde van deze rally, net als de meeste Aziatische valuta. Veilige havens als de yen leden eronder, en ook de koersen van de meeste Europese valuta daalden. De dollarkoers werd bovendien gesteund door het sterke Amerikaanse payroll report. Dat bevestigde dat de langste economische groeiperiode in geschiedenis van de VS nog wel even kan voortduren.

Deze week zullen de dagelijkse publicaties van de aantallen besmettingen met het coronavirus in China en wereldwijd opnieuw alle aandacht krijgen – ook omdat er verder weinig cijfers verschijnen. De halfjaarlijkse verklaring die Fed-voorzitter Powell dinsdag voor het Amerikaanse Congres afgeeft, wordt belangrijk. Cijfers van betekenis zijn deze week: de groei van het bbp in het Verenigd Koninkrijk in het vierde kwartaal (dinsdag), de industriecijfers voor de eurozone (woensdag) en de inflatiecijfers in de VS (donderdag). Daarnaast zou de 'primary' (voorverkiezingen) van de Democraten in New Hampshire, die dinsdag wordt gehouden, voor wat vuurwerk kunnen zorgen als blijkt dat de linkervleugel van de partij, die door Bernie Sanders vertegenwoordigd wordt, nu aan de leiding gaat. Hieronder de belangrijkste valuta in de detail.

Euro

Deze week blijft het in de eurozone waarschijnlijk vrij stil. Alleen de industriële productiecijfers van december zijn van belang, maar die zijn té retrospectief om de markt in belangrijke mate te kunnen beïnvloeden. Er staat een aantal toespraken van ECB-vertegenwoordigers op de agenda, maar het is onwaarschijnlijk dat daarin wezenlijke informatie over de stand van de beleidsbesprekingen binnen de centrale bank gegeven wordt. Voorlopig zal het nieuws uit andere delen van de wereld de bewegingen van de euro bepalen.

Britse pond

De PMI-indices voor economische activiteit van januari vertoonden vorige week een aanzienlijke opwaartse bijstelling. Dit voorspelt groei in 2020, maar de 'cable' (GBP/USD) had er niets aan, want die volgde de rally van de dollar omlaag. Van de bbp-cijfers die deze week verschijnen, wordt niet veel verwacht: de gemiddelde econoom gaat uit van een horizontale lijn. Dit cijfer kijkt terug in de tijd en zal dus de onzekerheid over Brexit weerspiegelen, die pas laat in het kwartaal bij de algemene verkiezingen verdween. Toch ligt de lat voor een opwaartse verrassing lager dan normaal. Het lijkt erop dat het Britse pond oververkocht is, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Amerikaanse dollar

Fed-voorzitter Powell herhaalt in zijn verklaring voor het Congres waarschijnlijk de gematigd optimistische boodschap van de Fed: de Amerikaanse economie doet het op dit moment zonder inflatiedruk goed en de centrale bank blijft in de nabije toekomst in de wachtstand. Donderdag volgt de CPI-inflatie, die naar verwachting grofweg aan het doel van de Fed zal blijven voldoen. Het beleid hoeft dan nog niet aangescherpt te worden.

Wat dit voor de valutamarkten betekent? De recente rally van de dollar ten opzichte van de euro lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. We denken dat er in de komende weken ruimte is voor een rally van de gemeenschappelijke munt en dat de koers aan de bovenkant van zijn recente bandbreedte terecht zal komen, in de buurt van de 1,1150.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl