Rally dollar, dunne handel in aanloop naar feestdag in VS

De handel in risicoactiva wilde de hele week maar niet op gang komen. De koersen van Amerikaanse aandelen waren robuust en bereikten opnieuw recordhoogtes. De rendementen daalden, en in deze nogal ongebruikelijke omgeving deed de Amerikaanse dollar het vrij goed: aan het einde van de week stond de koers van de munt hoger ten opzichte van alle belangrijke tegenhangers.

Zelfs de pullback (koersterugval) na de publicatie van het sterke Amerikaanse banenrapport vrijdag deed niets af aan de prestatie van de dollar. De commoditykoersen herstelden zich volledig van de recente lichte pullback en bereikten een nieuw vijfjaarrecord, maar hier werd opvallend weinig aandacht aan besteed. Voor de valuta uit opkomende markten is dit in het algemeen goed nieuws.

Deze week zijn er in de grote economische regio’s vrij weinig cijferpublicaties. In de VS wordt Onafhankelijkheidsdag (Fourth of July) gevierd, waardoor de wereldwijd dunne handel deze week ook nog eens verkort wordt. We verwachten daarom geen grote verrassingen of marktvolatiliteit.

De aandacht van de handel zal verschuiven naar minder belangrijke economische publicaties zoals de nationale industriële productie in de landen van de eurozone, en misschien ook naar de vaccinatievoortgang in de opkomende markten die op dit gebied nog een achterstand hebben. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

Er komen nog steeds vrij sterke economische cijfers uit de eurozone, maar in juni blijkt de inflatie – na de rebound in mei – iets te zijn gedaald: het headlinecijfer was 1,9% en het kerncijfer 0,9%. De lukrake opheffing van de lockdowns in diverse landen betekent dat er inhaalvraag is die nog niet in dezelfde mate als in de VS is vrijgekomen.

Wij denken dat de euro zijn recente verliezen in de komende weken gaat inlopen – voor zover de recente zwakte samenhangt met de bezorgdheid over de deltavariant. Deze week verschijnen nauwelijks reguliere macro-economische cijfers.

Britse pond

Uit het VK kwam vorige week nauwelijks noemenswaardig nieuws, met uitzondering van de jaarlijkse stijging van de huizenprijzen, die weer in de dubbele cijfers liep. Dit laatste komt door de combinatie van een toegenomen vraag naar woonvastgoed buiten de stedelijke centra, die door de coronacrisis is ontstaan, en een uiterst stimulerend monetair beleid. Vrijdag verschijnen de maandelijkse bbp-groeicijfers van mei. Deze zullen een actueler beeld geven van het effect van de herstart op de dienstensector.

Volgens ons is de bezorgdheid over de deltavariant van het coronavirus overdreven, want deze heeft heel weinig gevolgen voor het aantal sterfgevallen en voor de oudere bevolking, die in het algemeen kwetsbaarder is, maar inmiddels is gevaccineerd. Wij denken daarom dat het Britse pond een kans heeft om het in de afgelopen weken verloren terrein terug te winnen.

Amerikaanse dollar

Het Amerikaanse banenrapport van juni kan het beste worden omschreven als ‘wisselend tot sterk’. De institutionele enquête maakte duidelijk dat netto 850.000 banen zijn gecreëerd – een hoger cijfer dan de markt had verwacht. Het parallelle huishoudensonderzoek was echter minder ‘bullish’: de werkloosheid is iets gestegen en er zijn geen aanwijzingen dat de knelpunten in het arbeidsaanbod worden opgelost. Na het verschijnen van dit rapport werd de dollar iets zwakker, maar het is in dit geval lastig om de gedachten van de markt te lezen.

Deze week vormen de notulen van de junibijeenkomst van de Federal Reserve het belangrijkste nieuws. Ze moeten de hoognodige duidelijkheid verschaffen over de ‘hawkish’ ommezwaai die de Fed in juni lijkt te hebben gemaakt.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl