RBC: "Goudprijs naar $1500 per troy ounce"

De goudprijs kan de komende twee jaar stijgen naar $1.500 per troy ounce, zo verwachten analisten van de Royal Bank of Canada. De grootste bank van het land is zeer positief over goud en noemt de toegenomen geopolitieke onzekerheid en de risico's die verbonden zijn aan de alsmaar dalende rente als belangrijkste reden voor een stijgende goudprijs.

De vraag naar goud was in de eerste helft van dit jaar al bijzonder groot door de toegenomen onrust op de financiële markten en de onzekerheden die de 'Brexit' met zich meebrengt. Beleggers verwachten dat centrale banken zoals de Federal Reserve en de Bank of England de rente voorlopig niet meer zullen verhogen, maar eerder zullen verlagen. Deze trend blijft volgens analisten van de Royal Bank of Canada ook de komende maanden positief voor de goudprijs.

In hun nieuwste rapport schrijven de analisten het volgende:

"We geloven dat de economische situatie op dit moment zeer gunstig is voor goud, gezien de vooruitzichten voor de Federal Reserve, de daling van de reële rente in de Verenigde Staten en de verwachting dat centraal bankiers naar negatieve rente zullen kijken als middel om de economie te stimuleren. Ook is er een fundamenteel sterke vraag naar fysiek goud."

Goudprijs naar $1.500

Ook Bank of America Merrill Lynch verwacht dat de goudprijs zal stijgen tot $1.500 per troy ounce, dat is ruim procent meer dan de koers van $1.333 die op het moment van schrijven betaald wordt voor een troy ounce. De analisten van deze bank schrijven in hun laatste rapport dat de wereld van de ene naar de andere crisis wandelt en dat deze situatie de komende tijd waarschijnlijk niet zal veranderen. De extreem lage rente maakt goud een steeds aantrekkelijker alternatief:

"De huidige onzekerheid suggereert ook dat een renteverhoging onwaarschijnlijk is. Een aanhoudend lage rente wereldwijd verkleint de relatieve kosten om een belegging aan te houden die geen cashflow oplevert."

Goudmijnen

De goudmijnaandelen zijn in dit scenario ook nog steeds interessant, ondanks het gegeven dat veel goudmijnaandelen ten opzichte van de bodem van eind vorig jaar in prijs meer dan verdubbeld zijn. Analisten van de Royal Bank of Canada verhoogden hun koersdoelen voor de grootste en middelgrote goudmijnen in Canada met gemiddeld 45 procent. Canada behoort al jaren tot de top vijf van landen met de grootste goudmijnproductie.

"Onze technische analyse suggereert dat er een nieuwe bull market in goud aan zit te komen. Een moment van zwakte in de goudprijs zien wij als een kans om goud te kopen."


RBC verwacht goudprijs van $1.500 per troy ounce