Recordhoeveelheid goud naar ETF's in 2020

Er is het afgelopen jaar een recordhoeveelheid goud aan de voorraden van ETF's toegevoegd. De goudvoorraden van deze fondsen stegen met 877 ton naar een record van 3.752 ton, goed voor een marktwaarde van meer dan $200 miljard. Vooral in de Verenigde Staten nam de belangstelling goud toe, maar ook in andere werelddelen stegen de goudvoorraden van ETF's. De belangstelling voor goud kopen was begin vorig jaar al substantieel door de uitzonderlijk lage rente. Door de coronacrisis ging de vlucht naar het edelmetaal in een hogere versnelling.

De eerste drie kwartalen van vorig jaar vertegenwoordigden de goud-ETF's twee derde van de totale wereldwijde investeringsvraag naar goud. Beleggers kochten in deze periode ook veel goudbaren en gouden munten, maar in dezelfde periode kwamen er ook veel munten en baren op de markt. Vooral in Aziatische landen moesten mensen door de coronacrisis goud verkopen om hun inkomsten aan te vullen. Dat drukte de effectieve vraag naar beleggingsgoud in de vorm van munten en baren.

Coronacrisis zorgde vorig jaar voor vlucht naar fysiek goud

Beleggers stappen massaal in goud

Cijfers van de World Gold Council laten zien dat er een sterke correlatie is tussen de goudprijs en de populariteit van goud-ETF's. De goudprijs bereikte begin augustus een record van $2.067 per troy ounce, maar zakte daarna weer wat terug. Een vergelijkbare trend zagen we in de goudvoorraden van ETF's, want die daalde in de laatste twee maanden van het jaar. Desondanks was de vraag naar goud in het coronajaar groter dan in 2009, het jaar van de financiële crisis.

Binnen de goudmarkt zagen we ook een verschuiving van papiergoud naar fysiek goud. Eind vorig jaar hadden handelaren een positie van 816 ton goud in de vorm van termijncontracten, veel minder dan het recordniveau van 1.209 ton eerder dat jaar. Gedurende het jaar maakten handelaren de overstap van termijncontracten naar ETF's en fysiek goud vanwege de oplopende prijs van contracten. Daardoor werd het duurder en dus minder aantrekkelijk om goudcontracten door te rollen.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte in 2020

Recordjaar voor goudmarkt

Ook voor Goudstandaard was 2020 een absoluut recordjaar. Goudbaren, gouden munten en zilveren munten waren door de coronacrisis niet aan te slepen. De laatste maanden is de vraag naar edelmetalen iets afgenomen, maar ligt nog altijd ruim boven het niveau van voor de crisis. Door de extreem lage spaarrente enerzijds en de dreiging van inflatie anderzijds geven steeds meer spaarders de voorkeur aan edelmetalen boven geld op de spaarrekening.

Overheden en centrale banken hebben vorig jaar met miljarden gestrooid om de impact van de coronamaatregelen op te vangen. Zo is het balanstotaal van de grootste centrale banken in een jaar tijd met tientallen procenten gestegen. Ook hebben overheden hun begrotingstekorten verder laten oplopen door rechtstreeks geld uit te keren aan bedrijven en huishoudens. De vrees is dat al dat extra geld op termijn zal leiden tot een hogere inflatie, waardoor spaargeld aan koopkracht verliest. Om die reden verwachten we dat er ook dit jaar veel belangstelling zal zijn voor edelmetalen.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines