Recordhoeveelheid goud naar ETF's, vraag naar sieraden gehalveerd

In de eerste helft van dit jaar is de vraag naar gouden sieraden bijna gehalveerd, maar tegelijkertijd steeg de vraag naar goud-ETF's naar recordhoogte. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapportage over de goudmarkt. Door de uitbraak van het coronavirus moesten veel juweliers hun deuren sluiten, waardoor de verkopen van sieraden daalden.

Daar komt bij dat consumenten in Azië terughoudend werden door de stijging van de goudprijs. Diezelfde stijging maakte beleggers in Westerse landen juist gretig, want daar steeg de vraag naar beleggingsgoud naar recordhoogte. In dit artikel bespreken we de belangrijkste bevindingen uit het rapport.

Vraag naar sieraden gehalveerd

Door de lockdown maatregelen daalde de vraag naar sieraden naar het laagste niveau ooit gemeten door de World Gold Council. Wereldwijd werd er in de eerste helft van dit jaar 572 ton aan goud gekocht in de vorm van sieraden, een daling van 46% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Aziatische landen zakte de vraag naar gouden sieraden in. Dat komt niet alleen door lockdown maatregelen, maar ook door de verslechterde economische situatie. Consumenten die krap bij kas zaten moesten hun goud verkopen. Daardoor kwam er in landen als China, India en Thailand veel goud terug op de markt.

De eerste helft van dit jaar was een voortzetting van de trend die vorig jaar werd ingezet. Door de stijgende goudprijs laten prijsbewuste consumenten in belangrijke afzetmarkten als China en India het afweten. Zij wachten op een gunstiger moment om goud te kopen en stellen daarom de aankoop van sieraden uit. In Westerse landen, waar men goud vooral als belegging ziet, is de vraag naar het edelmetaal juist sterk toegenomen.

Vraag naar gouden sieraden bijna gehalveerd in eerste helft 2020 (Bron: World Gold Council)

Vooral in Aziatische landen daalde de vraag naar gouden sieraden (Bron: World Gold Council)

Vraag naar gouden munten en baren daalt

In de eerste helft van dit jaar daalde de wereldwijde vraag naar gouden munten en goudbaren naar 396,7 ton. Dat was het laagste niveau sinds de eerste helft van 2009. Deze daling is grotendeels toe te schrijven aan vraaguitval in Azië, waar beleggers door de hogere goudprijs minder goud kochten en juist meer verkochten. Zo daalde de vraag naar goudbaren en munten in India naar het laagste niveau ooit gemeten door de World Gold Council. Het meest extreme voorbeeld is Thailand, een land dat hard geraakt werd door de coronacrisis. Veel mensen verloren hun baan door het wegvallen van het toerisme, waardoor ze hun opgespaarde goud moesten verkopen. In de eerste helft van dit jaar kwam er alleen in Thailand al 40,6 ton aan goud terug op de markt.

In Europa en in de Verenigde Staten waren gouden munten en baren daarentegen niet aan te slepen. In de VS was de vraag in het tweede kwartaal vier keer zo groot als een jaar eerder en in Europa steeg de vraag in de eerste helft van dit jaar met 137,4 ton naar het hoogste niveau sinds 2010. Westerse beleggers zochten een veilige haven en stapten daarom massaal in goud. Door deze verschuiving in de markt steeg de premie op goud in Westerse markten, terwijl het edelmetaal in landen als India en China al maanden tegen een discount wordt verhandeld.

Minder vraag naar gouden munten en goudbaren (Bron: World Gold Council)

Goud-ETF's naar recordhoogte

Beleggers voegden in de eerste helft van dit jaar een recordbedrag van $60 miljard toe aan goud-ETF's. Dit zijn fondsen die via de beurs worden verhandeld en die fysiek goud als onderpand aanhouden. Sinds het begin van dit jaar voegden deze fondsen een recordhoeveelheid van 734 ton goud aan hun voorraden toe. Beleggers maken zich zorgen over de vooruitzichten voor de wereldeconomie en stappen vanwege de lage rente en vrees voor geldontwaarding in goud. Ook stappen meer speculanten in de markt door de sterke prijsstijging van de afgelopen maanden.

Zoals onderstaande grafiek laat zien stapten beleggers nog nooit zo massaal in goud-ETF's als de afgelopen maanden. In totaal beheerden deze fondsen eind juni een recordhoeveelheid van 3.621 ton goud. Tegen de huidige goudprijs vertegenwoordigt deze goudvoorraad een waarde van meer dan $200 miljard. De instroom van dit jaar komt voor meer dan driekwart voor rekening van Amerikaanse goudfondsen. De Europese fondsen namen bijna een kwart voor hun rekening. Aziatische goud-ETF's groeiden ook, maar hebben een veel kleiner marktaandeel.

Recordhoeveelheid goud naar ETF's (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken kochten in de eerste helft van dit jaar netto 233 ton goud, een daling van 39% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Wel ligt het volume in lijn met het gemiddelde van 247 ton over de afgelopen tien jaar. Centrale banken blijven dus goud kopen, maar de grootste kopers van de afgelopen jaren laten het afweten. De centrale bank van China heeft dit jaar nog geen goud gekocht en Rusland staakte in maart haar opkoopprogramma. Daarmee zijn twee belangrijke afnemers weggevallen. Dit wordt slechts gedeeltelijk opgevangen door Turkije, dat de laatste jaren veel goud heeft gekocht. In de eerste helft van dit jaar was dit land met 170,5 ton zelfs de grootste afnemer. Ook Rusland, Ecuador, India, Oezbekistan en Tsjechië voegden dit jaar wat goud aan hun reserves toe.

Centrale banken kochten minder goud in eerste helft 2020 (Bron: World Gold Council)

Goudmijnproductie lager door coronavirus

De uitbraak van het coronavirus heeft ook effect gehad op de productie van goudmijnen. In de eerste helft van dit jaar daalde de wereldwijde productie van goud met 5% naar 1.604 ton. Dat is het laagste niveau in zes jaar. In het begin van dit jaar werd met name de goudmijnsector van China getroffen door lockdown maatregelen. Verderop in het eerste kwartaal kregen ook andere goudproducenten als Peru, Zuid-Afrika en Mexico te maken met deze maatregelen. Rusland vormde een positieve uitzondering op deze trend, want daar wist men de productie door opening van nieuwe mijnen verder op te schroeven.

Zoals onderstaande grafiek laat zien neemt de productie van goudmijnen de laatste jaren amper toe. Door een paar slechte jaren in de sector is er minder geïnvesteerd in exploratie van nieuwe reserves. Daardoor is het lastig om de productie verder op te schroeven, ondanks de veel hogere goudprijs. Grote vondsten worden steeds zeldzamer en daardoor nemen de gemiddelde productiekosten nog steeds toe.

Productie goudmijnen gedaald door coronavirus (Bron: World Gold Council)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines