Regering wil limiet contante betalingen verlagen naar 3.000 euro

Contante betalingen van meer dan 3.000 euro zijn binnenkort niet meer toegestaan. Dat staat in een wetsvoorstel waar minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid mee hebben ingestemd. Het is één van de maatregelen waarmee de ministerraad onlangs heeft ingestemd om witwassen en terrorismefinanciering effectiever te bestrijden. Tot 1 januari 2021 is het nog mogelijk om bedragen tot €10.000 anoniem in contant geld af te rekenen.

De regering maakte vorig jaar al haar plannen bekend om het gebruik van contant geld verder te beperken. Begin juli presenteerde de regering een nieuw plan van aanpak witwassen, waarin het voornemen stond om betalingen met contant geld boven de €3.000 te verbieden. Deze maatregel komt dus niet als een verrassing. Wel betekent het dat het binnenkort niet meer mogelijk is om grote bedragen in contanten af te rekenen.

Strenger toezicht op virtuele munten

Het nieuwe wetsvoorstel omvat ook een aantal andere maatregelen. Zo moet het voor banken, andere financiële instellingen en notarissen makkelijker worden om gegevens te delen. In het wetsvoorstel staan ook een aantal andere voornemens. Zo wil de regering in Europees verband inzetten op afschaffing van het 500 euro biljet. Daarnaast zijn er plannen om aanbieders van virtuele munten (inclusief rekeningen voor virtuele munten, de zogeheten wallets) strenger te reguleren.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines