Rente blijft ook in 2021 extreem laag

Centrale banken zullen de rente ook in 2021 extreem laag houden, zo blijkt uit een rondvraag van Bloomberg. Hoewel de wereldeconomie naar verwachting dit jaar weer uit het dal klimt houden centrale banken vast aan een zeer ruim monetair beleid. Zo heeft geen van de grote centrale banken plannen om dit jaar de rente al te verhogen. Sterker nog, in landen als China, India, Rusland en Mexico verwachten economen dit jaar zelfs een verdere daling van de beleidsrente. Centrale banken durven nog niet op de rem te stappen, omdat dit het herstel van de economie zou kunnen schaden.

In 2020 verlaagden centrale banken wereldwijd de rente om de economie te ondersteunen. De website CentralBankRates registreerde in totaal 207 renteverlagingen, tegenover 132 in het jaar daarvoor. In sommige landen is de beleidsrente momenteel zelfs negatief, waardoor banken ook vaker negatieve rente doorberekenen aan spaarders. Centrale banken proberen met een lage rente de kredietverleningen aan consumenten en bedrijven te stimuleren. Een riskante strategie, omdat het op termijn nieuwe financiële bubbels en inflatie kan veroorzaken.

Centrale banken houden dit jaar vast aan extreem lage rente (Bron: Bloomberg)

Meer monetaire verruiming

De eerste effecten van dit ruime monetaire beleid zijn nu al zichtbaar op de woningmarkt, waar de historisch lage hypotheekrente de huizenprijzen verder opdrijft. Ook zien we dat sommige landen momenteel gratis kunnen lenen, waardoor ze hun begrotingsdiscipline laten varen. De verlenging van lockdowns betekent dat overheden hun tekorten verder laten oplopen, wat de inflatie kan aanwakkeren. In tegenstelling tot monetaire stimulering komt er met fiscale stimulering namelijk wel extra geld in omloop.

Een toename van de geldhoeveelheid kan bij een stagnerende economie leiden tot hogere prijzen, omdat meer geld op dezelfde hoeveelheid goederen biedt. In de Verenigde Staten is de geldhoeveelheid (volgens de M1-definitie) vorig jaar zelfs met 70% toegenomen. Dankzij een grootschalig steunprogramma is er veel geld op de bankrekeningen van Amerikanen bijgeschreven. Door de economische onzekerheid potten veel mensen deze meevaller op, maar als de economie herstelt kan dit extra geld de inflatie verder aanjagen.

Ondanks het herstel van de aandelenmarkt in de tweede helft van het coronajaar kwamen centrale banken met aanvullende steunmaatregelen. De ECB breidde haar opkoopprogramma voor staatsleningen en de liquiditeitssteun voor banken verder uit. Ook besloten de Bank of Canada en de Bank of England meer staatsobligaties op te kopen. Daarmee helpen centrale banken de overheden, weliswaar indirect, om hun enorme overheidstekorten te financieren. En dat zullen ze voorlopig blijven doen, want zowel Fed-voorzitter Powell als ECB-president Lagarde hebben al laten weten dat ze bereid zijn een hogere inflatie te tolereren.

Geldhoeveelheid VS explosief gestegen door coronacrisis

Negatieve spaarrente

Spaarders merken nu al de effecten van de extreem lage rente. De meeste banken hanteren al een negatieve rente van 0,5% op spaartegoeden boven een bepaald bedrag. Bij Rabobank, ING en Knab bank ligt die grens al op €250.000, terwijl klanten bij Triodos boven de €100.000 al met negatieve rente te maken krijgen. De ABN Amro rekent pas negatieve spaarrente voor tegoeden boven de €500.000. De verwachting is dat meer spaarders in 2021 te maken krijgen met negatieve rente, omdat de banken de grens steeds verder verlagen.

In combinatie met oplopende inflatieverwachtingen ziet het vooruitzicht voor de edelmetalen er nog steeds gunstig uit. Goud en zilver kennen geen negatieve rente en hebben geen tegenpartij risico. Bij een negatieve rente van een half procent op spaargeld is zelfs opslag van edelmetalen het overwegen waard. Ook presteren edelmetalen historisch gezien goed in een omgeving met negatieve reële rente. De reële rente is het effectieve rendement na correctie voor de inflatie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines