Rente Italië schiet omhoog
De rente op Italiaanse staatsobligaties is door de onzekerheid omtrent de nieuwe regering explosief gestegen. De rente op staatsleningen met een looptijd van twee jaar schoot omhoog tot bijna 2%, terwijl dezelfde obligaties in de eerste helft van mei nog tegen een negatieve rente verhandeld werden. 

Door deze spectaculaire stijging is deze rente in Italië weer terug op het hoogste niveau sinds 2013. Ter vergelijking, begin dit jaar werd er nog geld bijgelegd door beleggers, want het schuldpapier werd toen voor een effectieve rente van -0,19% verhandeld.

Het Italiaanse schuldpapier met een looptijd van 10 jaar is ook behoorlijk in waarde gedaald. De rente steeg in een maand tijd van 1,74% naar 3%, het hoogste niveau sinds de zomer van 2014. Beleggers maken zich zorgen over de kredietwaardigheid van de Italiaanse overheid, omdat er tijdens de coalitiebesprekingen zeer extreme standpunten naar buiten werd gebracht.

Niet alleen wilde de regering flink meer geld gaan uitgeven om de economie te stimuleren, ook werd er gespeeld met het idee om voor €250 miljard aan staatsschuld in handen van de ECB niet meer terug te betalen. Ook werd er serieus gekeken naar de mogelijkheid om uit de muntunie te stappen. Het is begrijpelijk dat beleggers met Italiaans schuldpapier daar nerveus van zijn geworden.

Mogelijke afwaardering Italië

Of het zo'n vaart zal lopen in Italië, dat is nog maar de vraag. De beoogde premier Giuseppe Conte kreeg het op het laatste moment toch niet voor elkaar een nieuwe regering te vormen, naar verluid omdat president Matarella zich niet kon vinden in de benoeming van een aantal ministers.

De sterke stijging van de rente is niet alleen een reactie op de onzekere situatie in Italië. Ook houden beleggers serieus rekening met een mogelijke afwaardering van de Italiaanse staatsschuld door de grote kredietbeoordelaars. Dat zou in het slechtste geval kunnen betekenen dat de centrale bank de staatsobligaties niet meer mag kopen en dat er dus een belangrijke koper voor het schuldpapier zou kunnen wegvallen. De vraag is wie er dan nog geld wil lenen aan Italië.

Goudprijs in euro stijgt

De problemen in Italië hebben ook hun weerslag op de waarde van de euro. De munt ging de afgelopen weken hard onderuit ten opzichte van de dollar en staat op het moment van schrijven op $1,155, de laagste wisselkoers in meer dan tien maanden. Als gevolg van de wisselkoers is ook de goudprijs in euro wat opgelopen. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op €36.300 per kilo, het hoogste niveau sinds de zomer van vorig jaar.
 

Goudprijs naar hoogste niveau in tien maanden

Update: Inmiddels is duidelijk geworden dat de geplande coalitie toch zal gaan regeren, weliswaar met een aantal kleine veranderingen in de voorgedragen ministers. Dat betekent dat er toch geen nieuwe verkiezingen komen. In reactie op dit nieuws ging de Italiaanse rente weer omlaag en sterkte de euro weer wat aan ten opzichte van de dollar.