Rente op Duitse staatsleningen onder nul

De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van tien jaar is voor het eerst sinds 2016 weer onder nul gezakt. De rente zat de laatste maanden al in een dalende trend, die werd aangewakkerd door sombere vooruitzichten over de wereldeconomie.

Duitse staatsleningen profiteren van een vlucht naar veilige havens, nu de economische groei afzwakt en centrale banken hun beleid aanpassen. Een dalende rente betekent dat beleggers bereid zijn meer geld betalen om hun vermogen in de veiligste staatsleningen te parkeren.

Negatieve rente

Duitse staatsleningen zijn in tijden van onzekerheid erg populair. Het land heeft door de sterke economische basis en het conservatieve begrotingsbeleid namelijk een reputatie van kredietwaardigheid opgebouwd. Dat de rente opnieuw onder nul zakt is een teken dat beleggers minder vertrouwen hebben in de economie.

Deze week maakte de Amerikaanse centrale bank bekend dat ze de rente dit jaar niet meer zal verhogen. Ook werd de snelheid waarmee de centrale bank schuldpapier van de balans haalt verlaagd. Deze beleidswijziging suggereert dat de wereldeconomie er toch minder goed voor staat dan eerder werd gedacht.