Rentecurve bijna omgekeerd, voorbode voor nieuwe crisis?

De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar bedraagt op het moment van schrijven 2,75%, terwijl een staatslening met een looptijd van tien jaar 2,87% oplevert. Daarmee is het verschil teruggelopen tot slechts 14 basispunten, een niveau dat we in 2007 voor het laatst hebben gezien. Dat het verschil in rente steeds kleiner wordt is een aanwijzing dat de vraag naar langlopende staatsobligaties toeneemt, omdat beleggers hun toevlucht zoeken in een veilige haven.

De ontwikkeling van de rente op Amerikaanse staatsobligaties maakt beleggers nerveus, omdat het verschil tussen langlopende en kortlopende leningen steeds kleiner wordt. Zet deze trend door, dan kan er zelfs een zogeheten omgekeerde rentecurve ontstaan. Beleggers houden deze ontwikkeling goed in de gaten, omdat een omgekeerde rentecurve vaak gepaard gaat met een recessie. De volgende grafiek van Holger Schaepitz laat het verschil tussen de lange en korte rente in de Verenigde Staten zien vanaf 2008.

Omgekeerde rentecurve?

Een omgekeerde rentecurve geeft aan dat beleggers minder vertrouwen hebben in de economie en dat ze daarom een deel van hun vermogen van aandelen naar langlopende staatsobligaties verplaatsen. Beleggers zien weinig mogelijkheden om te beleggen en parkeren daarom meer geld in relatief veilige staatsobligaties. Kijken we naar het verschil tussen de 2-jaars en 10-jaars rente over de afgelopen 25 jaar, dan zien we dat de periodes van een omgekeerde curve meestal gepaard gingen met een crisis.

Dat de korte rente nu stijgt komt ook voor een gedeelte door de Federal Reserve. Door de renteverhogingen van de afgelopen jaren moet de Amerikaanse overheid veel meer rente betalen om voor een korte looptijd geld op te halen. Blijft de centrale bank de rente opschroeven, dan kan de rentecurve zelfs omkeren. Een dergelijke situatie komt niet zo heel vaak voor, maar als het gebeurt is dat geen goed teken. Een omgekeerde rentecurve is meestal het symptoom van een naderende crisis, want uit onderzoek is gebleken dat de laatste zeven recessies steeds gepaard gingen met een omgekeerde rentecurve.

Rentecurve dreigt opnieuw negatief te worden, klik voor een grotere afbeelding (Bron: St. Louis Fed)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines