Reserve Bank of India wil import goud beperken

De Indiase centrale bank wil de import van goud aan banden leggen. Gisteravond kwam de Reserve Bank of India (RBI) met de eis dat een vijfde van al het geïmporteerde goud weer uitgevoerd moet worden. Handelshuizen moeten daarom 20% van het goud dat ze importeren achter de hand houden voor de export.

De nieuwe regel schrijft voor dat handelshuizen pas weer goud mogen importeren als ze minstens 75% van hun minimale ‘exportquotum’ gehaald hebben. Op iedere goudstaaf die India importeert zal het 20/80 principe worden toegepast. Als een handelshuis bijvoorbeeld 100 kilo goud invoert, dan mag ze daar slechts 80 kilo van uitleveren. De resterende 20 kilo moet in de kluis blijven liggen, totdat zich een mogelijkheid voordoet om dat goud weer te exporteren.

Indien het betreffende handelshuis meer goud wil importeren, dan zal de toegestane hoeveelheid beperkt worden tot 75% van wat er nog in de kluis ligt. Indien er nog steeds 20 kilo in de kluis ligt, dan mag ze nog maar 75 kilogram importeren (waarvan 15 kilo gereserveerd moet worden voor de export). De nieuwe importregels zijn van toepassing op alle vormen van goud, ongeacht de zuiverheid. Naast goudbaren en gouden munten zijn dat ook ruwe doré goudstaven van de goudmijnen.

Strijd tegen goud

De RBI voert samen met de Indiase regering een strijd tegen goud. In het verleden werden er ook al maatregelen ingevoerd om de import van goud aan banden te leggen. Voorbeelden daarvan zijn een hogere importheffing, een beperking van de verkoop van gouden munten en goudbaren door juweliers en een verbod om goud te verhandelen als de betaling achteraf plaatsvindt. De Indiase regering heeft zelfs inflatie-gecorrigeerde obligaties in het leven geroepen als alternatief voor het kopen van goud. Ongeacht een stijging of daling van de goudprijs blijven Indiers goud kopen. De voornaamste reden om dat te doen is de waardedaling van de roepie.

Bron: Mineweb