Risicoactiva trotseren hogere rendementen

Door de feestdagen was de handelsweek wat korter. Risicoactiva bleven rallyen, met Amerikaanse aandelen aan kop. Ze lijken de duidelijke opwaartse trend bij de rendementen van global bonds (obligaties die wereldwijd worden aangeboden) te negeren. De dollar ging in de uitverkoop ten opzichte van elke andere G10-valuta, ondanks het sterke banenrapport uit de VS. De valuta uit opkomende markten volgden deze lijn, onder aanvoering van de Turkse lira. Toch wisten bijna alle belangrijke valuta uit opkomende markten de week met een winst van meer dan 1% af te sluiten.

Wij verwachten dat de positieve stemming op de financiële markten nog wel een tijdje zal aanhouden. Door de combinatie van 0-procent- of negatieve rentes op de ontwikkelde markten, een lawine aan overheidssteun voor de binnenlandse economieën en de ongelijke maar duidelijke vaccinatievoortgang zouden de risicoactiva voorlopig moeten blijven waar ze zijn, terwijl de obligatiekoersen nog steeds dalen, vooral in de VS. Wij zijn met name positief over de valuta uit opkomende markten, want die zijn goedkoop én zijn op dit moment in staat om van de huidige omgeving te profiteren. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Het belangrijkste nieuws was vorige week de teleurstellende inflatie in maart: het kerncijfer (d.w.z. het cijfer exclusief de volatiele onderdelen) daalde naar 0,9% op jaarbasis. De nieuwe golf lockdowns remt de consumptie duidelijk en vertraagt het ontstaan van inflatiedruk in de eurozone.

Deze week zijn de notulen van de ECB-bijeenkomst en de industriële productiecijfers uit Duitsland, Frankrijk en Spanje de hoogtepunten. Deze laatste cijfers zouden redelijk goed moeten zijn, omdat de productiesector minder last heeft van de lockdowns. Toch zal dit nieuws waarschijnlijk niet zo veel invloed op de valutamarkten hebben.

Britse pond

Het Britse pond was vorige week de outperformer ten opzichte van alle andere G10-valuta en ten opzichte van een behoorlijk aantal valuta uit opkomende markten. Naast de goede vaccinatievoortgang was er een bescheiden opwaartse bijstelling van de groeicijfers van vorig jaar. De huidige risicozoekende omgeving blijkt een zegen voor het pond te zijn.

De tijdens de pandemie opgelopen verliezen ten opzichte van de euro zijn nu ingelopen, en ten opzichte van de Amerikaanse dollar staat het pond er zelfs nog een stuk beter voor. Ook deze handelsweek is wat korter en er staan in het VK geen belangrijke cijferpublicaties of beleidsbeslissingen op de agenda. We verwachten daarom dat het Britse pond de weg van de minste weerstand – omhoog – zal blijven volgen.

Amerikaanse dollar

De succesvolle uitrol van het vaccinatieprogramma in de VS en de geleidelijke opheffing van de COVID-19-beperkingen heeft sneller effect op de economie dan voorspeld. Het banenrapport van maart was veel beter dan verwacht: de Amerikaanse economie kreeg er in die maand netto 916.000 banen bij. Bovendien komt het gigantische pakket stimuleringsmaatregelen er nog aan en is een nieuw pakket infrastructurele maatregelen in zicht.

Economen zijn de tijdshorizon van hun prognoses voor een volledig herstel van de pandemie dan ook aan het bijstellen. Het valt ons op dat de dollar ondanks de stortvloed aan positief economisch nieuws niet rallyt, en zelfs iets lager wordt verhandeld.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl