Robinhood beleggers stappen massaal in aandelen Tesla

Beleggers op het platform van Robinhood stapten maandag massaal in aandelen van Tesla. Het aantal gebruikers van het platform dat deze aandelen in de portefeuille heeft steeg maandag van 408.762 naar 446.406, een toename van bijna 10%. Dat blijkt uit cijfers van Robintrack, een website die cijfers van het handelsplatform verzamelt. De koers van het aandeel van Tesla is de afgelopen weken spectaculair gestegen door een toestroom van nieuwe beleggers, waaronder beginnende beleggers die via Robinhood in aandelen beleggen. Dit platform biedt gebruikers de mogelijkheid om vanaf $1 aandelen te kopen.

De koers van Tesla is sinds 26 juni met meer dan de helft gestegen naar ongeveer $1.500 per aandeel. Dat is 166 maal de verwachte winst voor het komende jaar, ruim twintig keer de boekwaarde en zeven keer de omzet. Ondanks deze extreem hoge waardering blijven beleggers het aandeel kopen, waardoor de marktwaarde van het bedrijf inmiddels tot $277 miljard is gestegen. Eerder deze maand kreeg het bedrijf in vijf dagen de gezamenlijke marktwaarde van General Motors, Ford en Fiat Chrysler erbij.

Marktwaarde Tesla schiet concurrentie voorbij (Bron: Bloomberg)

Vlucht naar aandelen

Sinds de beurscorrectie in februari en maart hebben de aandelenkoersen een krachtig herstel laten zien. Het herstel wordt echter niet breed gedragen, want een selecte groep aandelen neemt het grootste deel van het herstel voor haar rekening. Vooral de populaire groeiaandelen nemen een grote vlucht, nu veel beleggers hun toevlucht zoeken tot de aandelenmarkt. Aandelen van bedrijven in andere sectoren die harder zijn getroffen door het coronavirus lieten veel minder herstel zien.

Door de correctie op de aandelenmarkt waren aandelen een korte periode aantrekkelijk gewaardeerd. Door een run op de meest populaire aandelen staan de koersen van de populaire techbedrijven echter weer op recordhoogte. Daardoor is de beurs als geheel veel minder aantrekkelijk gewaardeerd dan begin dit jaar. Data van Factset laat zien dat de aandelenmarkt bijna volledig is hersteld, terwijl de verwachte bedrijfswinsten amper herstel laten zien. Die ligt gemiddeld nog ongeveer 20% lager dan voor de coronacrisis.

Aandelenkoersen zijn sterk gestegen, maar verwachte bedrijfswinsten blijven achter (Bron: Factset)

Bubbel in aandelen?

De run op aandelen van Tesla is symbolisch voor deze tijd. Door de lage rente levert sparen niets meer op en gaat men massaal beleggen in aandelen. Ook veel mensen die geen ervaring hebben met beleggen gaan naar de beurs, waar ze aandelen kopen op een moment dat de koers al vrij hoog staat. Resultaten uit het verleden wijzen uit dat dit kan leiden tot nieuwe bubbels. Hoe kan Tesla $277 miljard waard zijn, terwijl het bedrijf amper winst maakt en de bezittingen maar een fractie zijn van de marktwaarde? Kan het bedrijf die torenhoge verwachtingen van beleggers ooit waarmaken?

Zo lang de rente laag blijft zal de vlucht naar aandelen aanhouden, maar als de economische groei uitblijft en winstverwachtingen tegenvallen kan dat voor lelijke verrassingen zorgen. Daarom is het belangrijk om uw beleggingsportefeuille goed te spreiden en ook te kijken naar minder populaire waardeaandelen. Die zijn naar verhouding veel aantrekkelijker gewaardeerd. Ook kan goud in een goed gespreide beleggingsportefeuille het neerwaarts risico verkleinen en een positieve bijdrage leveren aan het rendement.

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.