Roemenië wil goud terug van Rusland
<<IMAGE_RIGHT>>Roemenië wil de 93,4 ton aan fysiek goud die in Rusland opgeslagen ligt weer terug brengen naar eigen land. Het goud werd tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Rusland gebracht, om te voorkomen dat de Duitsers het zouden vinden en in beslag zouden nemen.

Roemenië bereikte een overeenkomst met het Kremlin om het goud in Rusland te laten liggen tot het einde van de oorlog. Bijna een eeuw later ligt het goud nog steeds in Rusland, maar door de grote wereldwijde economische crisis en de stijgende goudprijs begint ook Roemenie zich hierbij ongemakkelijk te voelen. De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Titus Corlatean, noemt de terugkeer van het Roemeense goud een prioriteit voor het land.

De Roemenen stuurden in 2004 al een lijst van alle goudbaren en gouden munten die ze tijdens de oorlog naar de toenmalige Sovjet-Unie hebben gebracht. In 1935 en in 1956 kreeg Roemenië al enkele andere schatten zoals schilderijen en relikwieen terug, die ook in veiligheid waren gebracht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is de vraag of de Roemenen het goud dit keer wel terug zullen krijgen, want Bullionstreet schrijft dat alle voorgaande regeringen van Roemenië al een verzoek deden aan Rusland om het goud terug te brengen. De toenmalige Sovjet-Unie, en later Rusland, zijn niet op dat verzoek in gegaan.

Rusland reageerde op het nieuwe verzoek van Boekarest met de opmerking dat het de gebeurtenissen uit het verleden niet moet oprakelen. De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) wil de situatie onderzoeken en heeft zich voorgenomen Rusland goed te monitoren. De PACE staat aan de kant van de Roemenen en stelt dat Rusland de 93,4 ton aan goudstaven en gouden munten moet terugbrengen naar de nationale bank van Roemenië.