Roept Macron de G7 landen op om goud te verkopen?

Enige tijd geleden zei de Franse president Macron dat de G7-landen meer moeten doen om Afrika financieel te ondersteunen. Volgens sommige mediaberichten zou hij zelfs een oproep hebben gedaan aan de G7-landen om goud te verkopen. Naar aanleiding van deze geruchten kregen we deze week een lezersvraag. Is het waar dat Macron goud wil verkopen om arme landen te helpen?

President Macron hield op 10 juni een toespraak waarin hij zei dat er meer geld moest worden vrijgemaakt voor arme delen van Afrika, omdat die zwaar hebben geleden onder de coronacrisis. In die toespraak had hij het over de $650 miljard aan SDR's die het IMF in de economie wil pompen. Op basis van de huidige verdeelsleutel van het IMF komt slechts $33 miljard van dat geld terecht bij Afrika, terwijl een veel groter deel naar rijke Westerse landen gaat.

Wil Macron goud verkopen?

Daarom deed Macron een beroep op alle rijke landen van de G7 om het geld dat zij van het IMF ontvangen direct door te sluizen naar de armste landen die het harder nodig hebben. Hij wil dat er op die manier tenminste $100 of mogelijk zelfs $150 miljard naar Afrika gaat. Macron zegt in die toespraak ook dat we 'een deel van ons goud moeten verkopen', maar daarmee doelt hij op het goud van het IMF. Niet op de goudvoorraden van de G7-landen. Daardoor is er mogelijk verwarring ontstaan, omdat er meerdere nieuwsberichten verschenen die de suggestie wekten dat het ging om goud van G7-landen.

Macron zegt dat het IMF een deel van haar goud kan verkopen om arme landen te ondersteunen, omdat de goudprijs door de coronacrisis is gestegen. Het IMF beschikt momenteel over 90,5 ton goud. Voor zover ik weet hebben de G7-landen zelf geen plannen om goud te verkopen. Voor de goudmarkt zou een mogelijke verkoop van goud door het IMF geen grote impact hebben. De afgelopen jaren hebben verschillende centrale banken veel grotere hoeveelheden goud gekocht. Er zal vast wel een koper voor te vinden zijn, gezien de grote goudaankopen door centrale banken en particulieren.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines