Run op reverse repo loket Federal Reserve


Verschillende marktpartijen maken steeds meer gebruik van het reverse repo loket van de Federal Reserve. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Eind mei brachten ze ongeveer $475 miljard aan overtollig cash naar het loket van de centrale bank, omdat het geld in de markt vrijwel geen rendement meer oplevert. Bij het reverse repo loket kunnen ze het geld tegen een tarief van 0% parkeren. Dat lijkt niet aantrekkelijk, maar is toch lucratief als de marktrente lager is.

De Federal Reserve gebruikt dit reverse repo loket om overtollige liquiditeit uit het financiële systeem te halen en een bodem onder de rente te zetten. En daar maken marktpartijen nu dankbaar gebruik van. Nu de rente richting nul daalt kiezen steeds meer partijen ervoor overtollige cash aan te bieden aan de Fed. Zeker omdat de centrale bank in maart de voorwaarden voor het reverse repo loket versoepelde.

Sinds het begin van de coronacrisis heeft de centrale bank de markt overspoeld met bankreserves, door op grote schaal staatsobligaties uit de markt te halen. Daardoor is de rente op kortlopende staatsobligaties nog verder gedaald. De Fed haalt nog steeds voor $120 miljard per maand uit de markt, waarvan $80 miljard aan staatsobligaties en $40 miljard aan hypotheekleningen. Het lijkt er dus op dat de grens van monetaire verruiming inmiddels is bereikt.

Reverse repo loket Federal Reserve

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines