Rusland blijft goud kopen: 18,7 ton in december


De centrale bank van Rusland heeft in december opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers van het IMF. De afgelopen maand groeide de totale goudvoorraad van Rusland van 38,2 naar 38,8 miljoen troy ounce, een toename van omgerekend 18,66 ton. De totale goudreserve van Rusland groeit daarmee naar omgerekend 1.206,8 ton.

In oktober en november kocht Rusland een soortgelijke hoeveelheid goud als in de maand december, zo schrijft Bloomberg. Sinds augustus 2013 heeft de centrale bank van Rusland vrijwel onafgebroken edelmetaal aan haar reserves toegevoegd. De daling van de olieprijs, de waardedaling van de roebel en de dreigende crisis hebben duidelijk geen invloed gehad op dit aankoopbeleid. Sterker nog, de laatste maanden heeft Rusland zelfs relatief veel goud gekocht.

De Russische centrale bank heeft naast goud ook nog een paar honderd miljard aan valutareserves, waarvan een gedeelte al gebruikt is om de waarde van de roebel te ondersteunen. De munt is in een jaar tijd gehalveerd tegenover de Amerikaanse dollar. Door zo nu en dan dollars te verkopen voor roebels probeert de centrale bank valutaspeculanten op afstand te houden. Desondanks heeft de centrale bank niet de intentie de waarde van de roebel structureel te ondersteunen. Daarvoor zijn de buitenlandse valutareserves te kostbaar.

Rusland blijft goud kopen

Het kopen van goud heeft tot op heden niet slecht uitgepakt voor Rusland. De goudprijs is dit jaar in dollars al met 10% en in euro’s al met 16,8% gestegen. Het goud op de balans van de Russische centrale bank wordt periodiek gewaardeerd naar de actuele goudprijs. Op dit moment heeft de Bank of Russia ongeveer 11% van haar reserves in de vorm van fysiek goud. Sinds 2005 heeft de centrale bank van Rusland structureel goud gekocht. In een grafiek ziet dat er als volgt uit.


Rusland blijft goud kopen

Goudvoorraad Rusland nu al meer dan tien procent van totale reserves