Rusland breidt goudvoorraad uit naar 2.250 ton

Rusland heeft in oktober 9,33 ton goud aan haar voorraad toegevoegd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. De totale goudvoorraad steeg door deze aankoop naar 2.252 ton, goed voor een marktwaarde van $107,85 miljard. Het land houdt omgerekend meer dan 20% van haar reserves aan in de vorm van edelmetalen. De centrale bank blijft onafgebroken goud kopen ter diversificatie van haar reserves, omdat het edelmetaal bescherming biedt tegen valutarisico en tegenpartij risico.

Onderstaande grafieken laten zien dat Rusland de laatste jaren zeer actief is op de goudmarkt. Vorig jaar kocht het land zelfs een recordhoeveelheid van 273 ton. Dit jaar ligt het totaal met ongeveer 140 ton goud in tien maanden een stuk lager, maar daar staat tegenover dat de goudprijs dit jaar veel hoger is. Trekken we de lijn door naar de rest van het jaar, dan komen we voor dit jaar op een totaal van ongeveer 168 ton. Gecorrigeerd voor de hogere goudprijs ligt het aankooptempo dus niet veel lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Meer centrale banken kopen goud

Centrale banken kijken sinds de financiële crisis weer vol belangstelling naar goud. Opkomende economieën willen hun goudvoorraden uitbreiden, terwijl verschillende Westerse landen hun goud repatriëren. De afgelopen tien jaar hebben centrale banken netto meer dan 4.000 ton goud gekocht, waarvan het grootste deel voor rekening komt van Rusland en China. Beide landen willen minder afhankelijk worden van de dollar en zetten daarom een steeds groter deel van hun reserves om naar goud.

Rusland versterkt reserves 

In de jaren 90 was Rusland bijna failliet, maar met het aantreden van president Poetin begon een tijdperk van economische voorspoed. Het land ontwikkelde haar olie- en gasreserves en exporteerde steeds meer grondstoffen. Daardoor kon de centrale bank nieuwe reserves aanleggen.

De omvang van de reserves piekte in 2008, vlak voor het uitbreken van de crisis. Sindsdien koopt de centrale bank veel meer goud als bescherming tegen de dollar. Ook besloot het land vorig jaar de weging van haar valutareserves aan te passen, door dollars om te wisselen voor euro's en Chinese yuan.

Rusland blijft goudvoorraad uitbreiden

De goudvoorraad van Rusland is het afgelopen jaar sterk in waarde gestegen

Sinds 2006 is Rusland weer actief op de goudmarkt

De reserves van Rusland bestaan inmiddels voor 20% uit goud