Rusland gaat goud winnen in Venezuela

Venezuela heeft Russische bedrijven goedkeuring gegeven om de goudmijnproductie in het land verder te ontwikkelen. Dat verklaarde de Russische ambassadeur in Venezuela, Vladimir Zamesky, tegenover Russia Today. Het Latijns-Amerikaanse land is rijk aan olie, goud en andere grondstoffen, maar heeft door economische problemen onvoldoende middelen om te investeren in een extra productiecapaciteit.

De ambassadeur zei dat de regering in Venezuela graag met Rusland wil samenwerken om grondstoffen als olie, goud, diamanten en zeldzame aardmetalen te winnen. Met nieuwe investeringen in deze sector ontstaat er niet alleen meer werkgelegenheid, ook zorgt de export van grondstoffen voor inkomsten die het land zo hard nodig heeft.

Crisis in Venezuela

De economie van Venezuela is erg afhankelijk van de export van olie. Toen de olieprijs in 2014 kelderde kon het land de import van goederen niet meer betalen en moest het de valutareserves aanspreken. Nadat deze reserves uitgeput waren besloot het land meer geld bij te drukken en goud te verkopen.

De Amerikaanse regering wil dat de socialistische regering van president Maduro vertrekt en heeft daarom de druk op het land verhoogd door economische sancties op te leggen. Door die sancties wordt Venezuela beperkt in haar mogelijkheden om dollars te lenen en goud te exporteren.

Rusland ziet door de economische problemen juist kansen om haar invloed in de regio te vergroten. Door een helpende hand toe te reiken kan Venezuela haar productie van olie, goud en andere grondstoffen uitbreiden, waardoor er mogelijk een einde komt aan de crisis in het land.

Olie en goud

Het is de vraag wat er met de extra goudproductie zal gebeuren. Door de Amerikaanse sancties is het lastig om het goud op de internationale markt aan te bieden. Het is goed denkbaar dat de Russen het goud kopen om hun reserves verder uit te breiden.

Rusland heeft de laatste jaren al veel goud aan haar reserves toegevoegd en zal dat de komende tijd waarschijnlijk blijven doen. Eerder deze maand maakte de Russische bank VTB bekend dat ze de export van goud naar China zal beperken vanwege toenemende vraag van de Russische centrale bank.

Begin deze maand bereikten Venezuela en Rusland ook al een overeenkomst over gezamenlijke investeringen in de oliesector. De twee landen bereikten een akkoord over in totaal $5 miljard aan nieuwe projecten gerelateerd aan de oliesector van Venezuela. Ook hebben de twee landen plannen om samen te werken in andere sectoren, zoals energie, landbouw, technologie en defensie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines