Saxo Bank: 'Goudprijs gaat naar nieuw record'

De goudprijs zal in de tweede helft van dit jaar verder stijgen en in de komende jaren nieuwe records neerzetten. Dat schrijft analist Ole Hansen van het Deense Saxo Bank in een nieuwe update voor klanten. De analist van Saxobank verwacht dat het edelmetaal in de tweede helft van dit jaar zal profiteren van hogere inflatieverwachtingen en toenemende onzekerheid over het coronavirus. Ook voorziet hij meer geopolitieke spanningen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De goudprijs stond deze week op de futuresmarkt al even boven de $1.800 per troy ounce, waar de koers nog steeds hoger ligt dan de spotprijs. Daarmee is het edelmetaal momenteel één van de best presterende beleggingen van dit jaar. Na de volatiele periode in maart en april lijkt de goudprijs te stabiliseren boven de $1.700 per troy ounce. Volgens Hansen is het slechts een kwestie van tijd voordat goud opnieuw het niveau van $1.800 per troy ounce zal testen. "Dat goud in staat de geduldige belegger te frustreren en uiteindelijk te belonen zullen we in het derde kwartaal zien."

Hogere inflatieverwachtingen

Volgens de analist van Saxo Bank is er een politieke wens om de inflatie verder aan te jagen, vanwege de grote wereldwijde schulden. Door inflatie wordt het makkelijker om deze schulden te blijven betalen. De inflatie is in veel landen al hoger dan de rente, wat betekent dat overheden in feite gratis kunnen lenen. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de Verenigde Staten, waar de reële rente voor Amerikaanse 10-jaars leningen sinds de coronacrisis opnieuw onder nul is gezakt.

Deze combinatie van lage rente en een oplopende inflatie is historisch gezien zeer gunstig voor goud. Bij een negatieve rendement op staatsobligaties is het namelijk aantrekkelijker om goud te kopen. Onderstaande grafiek laat zien dat er de laatste jaren een sterke correlatie is tussen de goudprijs en de reële rente. Daalt de opbrengst van Amerikaanse staatsleningen, dan loopt de goudprijs verder op. Omgekeerd geldt dat de prijs van het edelmetaal daalt zodra de rente oploopt of de inflatie daalt.

Goudprijs is sterk gecorreleerd met reële rente op Amerikaanse staatsleningen

Goudprijs naar recordhoogte

Verschillende banken verwachten dat de goudprijs de komende maanden verder zal oplopen. Bank of America verwacht dat de prijs dit jaar naar recordhoogte zal stijgen, terwijl Goldman Sachs in juni haar koersdoel voor de komende twaalf maanden verhoogde naar $2.000 per troy ounce. Eerder ging de Amerikaanse zakenbank nog uit van een koers van $1.800, die deze week al werd aangetikt. Dit was in 2012 een belangrijk weerstandsniveau. Breken we daar doorheen, dan kan de goudprijs volgens Georgette Boele van de ABN Amro het oude all-time high van $1.920 per troy ounce in september 2011 testen.

Analisten van RBC Capital Markets zijn wat voorzichtiger ten aanzien van de goudprijs. Zij verwachten dat de goudprijs even goed rond een niveau van $1.600 tot $1.700 per troy ounce kan stabiliseren. Hoewel de beweging momenteel duidelijk opwaarts is zal het verdere koersverloop beïnvloedt worden door de snelheid van het economische herstel en de ontwikkeling van het coronavirus. De toename in het aantal besmettingen zorgt de laatste weken echter voor meer economische onzekerheid. Dat maakt het scenario van een stijgende goudprijs wel waarschijnlijker.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines