Scotiabank betaalt $800.000 boete voor manipulatie goudprijs

De Canadese bank Scotiabank moet een boete van $800.000 betalen voor het manipuleren van de futuresmarkt voor goud en zilver, zo maakte de Amerikaanse financieel toezichthouder CFTC eerder deze week bekend. De toezichthouder schrijft in een verklaring dat handelaren van Scotiabank via de Chicago Mercantile Exchange (CME) via de futuresmarkt opdrachten plaatsten om goud of zilver te kopen of te verkopen, met de intentie om deze opdrachten weer te annuleren voordat deze uitgevoerd zouden worden.

Met deze handeling, die in de financiële wereld ook wel 'spoofing' wordt genoemd, kunnen handelaren op korte termijn de koers van de onderliggende waarde manipuleren. De markt krijgt door de plaatsing van dit soort valse orders een onjuist beeld over de werkelijke vraag- en aanboddynamiek in de markt. Handelaren kunnen deze techniek voor eigen gewin gebruiken, bijvoorbeeld door de prijzen van edelmetalen te manipuleren tijdens de dagelijkse fixing. Door deze referentieprijs bij te sturen kunnen ze een situatie creëren die ongunstig is voor de klant en die de handelaar meer winst oplevert.

Manipulatie edelmetalen

De afgelopen jaren hebben verschillende banken boetes gekregen voor het manipuleren van de goudmarkt en de zilvermarkt. Eerder dit jaar nog werden drie banken en verschillende handelaren voor vergelijkbare praktijken aangeklaagd door de CFTC. Volgens de toezichthouder hebben Deutsche Bank en UBS zich in de periode van 2008 tot en met 2013 schuldig gemaakt aan het plaatsen van valse orders om de markt te beïnvloeden, terwijl ook HSBC dat op kleinere schaal zou hebben gedaan. Eerder ontvingen Barclays en Deutsche Bank al miljoenenboetes voor het manipuleren van de prijzen van edelmetalen, onder meer via de dagelijkse fixings.

De handelaren van Scotiabank maakten tussen juni 2013 en juni 2016 gebruik van spoofing om de markt te manipuleren. Toen de directie van de bank dit in de gaten kreeg werd er meteen actie ondernomen en werden de praktijken gerapporteerd aan bij de toezichthouder. Omdat Scotiabank volledige medewerking heeft verleend aan het onderzoek valt de boete aanzienlijk lager uit, zo liet James McDonald van de CFTC in een verklaring weten.


Scotiabank betaalt $800.000 boete voor manipulatie goudprijs


Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines