Sell-off dollar gaat door, steeds meer hoop op herstel

2 juni 2020 20:25:00 door Frank Knopers |  Categories: Financieel Comments
Sell-off dollar gaat door, steeds meer hoop op herstel

Beleggers worden steeds optimistischer over de kans op economisch herstel na de stillegging vanwege de pandemie. Risicoactiva zaten overal ter wereld in de lift. Landen starten hun economieën weer op, en tot nu toe lijken de besmettingsgraden nauwelijks te stijgen. De meeste geavanceerde economieën worden overspoeld met monetaire en fiscale steunmaatregelen en kredietmogelijkheden, en dit is nu in de cijfers terug te zien.

Tegen deze achtergrond blijven de koersen van aandelen en leningen heel langzaam stijgen en willen beleggers nog steeds van hun dollars af. Het is moeilijk te zeggen in hoeverre deze ‘underperformance’ van de greenback door zijn rol als veilige haven komt – en een sell-off bij toenemend marktoptimisme dus logisch is – en hoeveel ervan wordt veroorzaakt door de uitbreiding van de fiscale en monetaire maatregelen in de VS, die zo omvangrijk is dat de reactie van de meeste andere landen er volledig bij in het niet valt. Dit zou in de komende weken duidelijker moeten worden.

Vrijdag verschijnt in de VS het niet-agrarische banenrapport van april, en dat zal opnieuw een troosteloos beeld van de situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt geven. In de eurozone is de situatie anders: veel minder banenverlies en PMI-indices voor economische activiteit die er nog steeds op wijzen dat het dieptepunt van de economische krimp is bereikt. Dit zou de rally van de euro wel eens kunnen aanwakkeren. Ook de bijeenkomst van de ECB aanstaande donderdag zal bepalend zijn voor het koersverloop van de euro. Hieronder de belangrijke valuta in de detail.

Euro

De Europese Commissie stemde vorige week in met een omvangrijk pakket aan subsidies en leningen – in totaal 750 miljard euro – ter ondersteuning van het economisch herstel. Dit komt bovenop de maatregelen die al eerder waren aangekondigd. Wij verwachten dat de ECB er nog een schep bovenop zal doen door het PEPP-programma, waarbij staatsobligaties worden aangekocht, uit te breiden van 750 miljard naar 1,25 biljoen euro.

Dit zou ervoor zorgen dat de obligaties die in het kader van bovengenoemd maatregelenpakket van de Europese Commissie worden uitgegeven, gemakkelijker in de markt te plaatsen zijn. Al met al verwachten we dat de rally van de euro op korte termijn door zal gaan.

Britse pond

We kijken deze week uit naar de herziene PMI-cijfers, in de hoop dat die er opnieuw op wijzen dat de Britse economie zich van de lockdown herstelt. De Brexit-onderhandelingen beginnen nu weer interessant te worden.

Wij verwachten nog steeds dat het Verenigd Koninkrijk in juni om een jaar uitstel zal vragen, en dat het dit ook zal krijgen, omdat de regering-Johnson zich nu eerst op het herstel van de pandemie moet richten. Als de angst voor het uitblijven van overeenstemming weg is, zou het Britse pond naar niveaus moeten rallyen die meer in overeenstemming met de fundamentals zijn.

Amerikaanse dollar

De inkomens van Amerikaanse huishoudens stegen in april met 10,5%, de grootste maandelijkse stijging ooit. Dit kwam door het enorme stimuleringsoffensief, met onder andere aanvullende werkloosheidsvoorzieningen en contante betalingen. Toch daalden de consumentenbestedingen met dubbele cijfers, omdat mensen het geld vanwege de lockdownmaatregelen niet konden uitgeven. Deze gedwongen besparingen kunnen een positief effect hebben: ze vormen inhaalvraag op het moment dat de lockdown wordt opgeheven.

Het banenrapport van april zal naar verwachting belabberd zijn, maar de actuelere wekelijkse cijfers zien er beter uit. Met name het aantal doorlopende aanvragen van werkloosheidsuitkeringen daalde vorige week onverwacht sterk, met 3,8 miljoen. In de komende weken zal duidelijk moeten worden of de recente daling van de dollarkoers volledig wordt veroorzaakt door de toenemende risicobereidheid of dat beleggers zich zorgen beginnen te maken over het feit dat de reactie op de crisis in de VS tot een enorme vergroting van de monetaire basis leidt.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl