Sell-off dollar na stevig inflatierapport

In het post-coronatijdperk lijkt de negatieve samenhang tussen de inflatie in de VS en de koers van de dollar een van de belangrijke correlaties te worden. De Amerikaanse CPI (consumentenprijsindex) was opnieuw duidelijk: de headline inflatie lag voor de vijfde maand op rij duidelijk boven de 5%. De rendementen reageerden hier niet zo sterk op, maar de Amerikaanse dollar verloor vorige week terrein ten opzichte van alle andere belangrijke wereldvaluta. De enige uitzonderingen waren de Japanse yen, die onder druk stond door de aanhoudende stijging van de commodityprijzen en de risicobereidheid, en de Turkse lira, die opnieuw onderuit ging door de bokkensprongen van Erdogan met de rente.

Deze week zijn er niet veel macro-economische publicaties of beleidsaankondigingen. Let wel op het inflatierapport van september uit het Verenigd Koninkrijk, dat woensdag verschijnt. Dit zou de verwachtingen over een renteverhoging in 2021 kunnen bevestigen. Vrijdag krijgen we de PMI-indicatoren voor economische activiteit in de eurozone. Die zullen ons een actueel beeld geven van de mate waarin het economisch herstel daar afzwakt – hoewel de markt nog steeds een sterke groei verwacht. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

De euro was vorige week een van de achterblijvers tussen zowel valuta als risico-activa. De meeste daarvan presteerden beter dan de dollar. Het lijkt erop dat de ECB voorlopig blijft achterlopen bij de andere grote centrale banken als het gaat om de afbouw van het accommoderende monetaire beleid. De markten hebben renteverhogingen pas veel later in dit decennium ingeprijsd. Onze prognoses voor de euro ten opzichte van andere G10-valuta en valuta uit opkomende markten hebben we in dit kader naar beneden bijgesteld. De marktverwachtingen voor de PMI-indicatoren van oktober lijken vrij gematigd te zijn. Er is dus ruimte voor een positieve verrassing, en die zou goed zijn voor de gemeenschappelijke munt.

Britse pond

De goede arbeidsmarktcijfers en industriële productiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk brengen een renteverhoging door de Bank of England in 2021 een stap dichterbij. Het lijkt erop dat de Bank of England sneller zal zijn dan de Federal Reserve. De markten zien op dit moment een kans van een derde dat bij de volgende bijeenkomst van het MPC in november tot deze eerste kleine renteverhoging wordt besloten. Het CPI-rapport van deze week is daarom doorslaggevend, want dat wordt het laatste belangrijke gegevenspunt voor de beslissing van het comité. Verwacht wordt dat zowel het headlinecijfer als het kerncijfer boven de 3% liggen, terwijl de opheffing van de energieprijsplafonds nog meer olie op het inflatievuur zal gooien. Wij denken dat dit voldoende is om zeker te zijn van een renteverhoging in 2021. Die zou het Britse pond flink ondersteunen.

Amerikaanse dollar

Alweer een maand met een hoge inflatie: een headline inflatie van meer dan 5% en een kerninflatie van meer dan 4%. Onze verwachting komt nu echt uit, want het is onwaarschijnlijk dat de inflatiedruk – zoals de Fed deze zomer nog hoopte – van korte duur zal zijn. Nu het Amerikaanse begrotingstekort in de dubbele cijfers loopt en de reële rentes diep in de min staan, is er volgens ons nog behoorlijk wat ruimte voor de rally van risico-activa in het algemeen en commodity’s in het bijzonder. Dit zijn niet per definitie gunstige omstandigheden voor de Amerikaanse dollar, dus ons advies blijft om de greenback in te ruilen tegen een van zijn tegenhangers, en dan met name tegen de valuta uit opkomende, commodity-exporterende landen.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl