Sentiment beleggers naar hoogste niveau in 17 jaar

Het sentiment onder Amerikaanse beleggers staat op het hoogste niveau sinds september 2000, zo blijkt uit een nieuwe peiling van Wells Fargo en Gallup. Sinds begin vorig jaar is de zogeheten US Investor Optimism index ieder kwartaal gestegen. In het derde kwartaal van dit jaar bereikte deze index een score van 138, het hoogste niveau sinds het uiteenspatten van de internetbubbel in 2000.

Deze resultaten werden gemeten bij een peiling die in de periode van 28 juli tot en met 6 augustus werd gehouden onder ongeveer duizend Amerikaanse beleggers die voor tenminste $10.000 aan aandelen, obligaties of beleggingsfondsen in bezit hebben. Bij deze peiling krijgen beleggers verschillende vragen, waarvan drie betrekking hebben op hun persoonlijke financiële situatie en vier op de algemene toestand van de economie.


Sentiment Amerikaanse beleggers naar hoogste niveau in 17 jaar (Bron: Gallup)

Beleggers worden enthousiast

Sinds februari vorig jaar is de index met bijna 100 punten gestegen, de grootste stijging sinds de introductie van deze index. Het optimisme van beleggers is goed zichtbaar als we wat verder in de cijfers duiken. Onderzoeksbureau Gallup maakte de volgende observaties:

  • Van alle ondervraagde beleggers heeft 68% momenteel positieve verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de aandelenmarkt over de komende twaalf maanden. Dat is even hoog als het record dat in december 1999 en januari 2000 werd gemeten.
  • Tenminste 61% van de beleggers heeft de laatste drie kwartalen laten weten positief te zijn over de aandelenmarkt, een percentage dat slechts vier keer eerder geëvenaard werd in de 132 keer dat deze vraag gesteld werd.
  • Een kwart van de respondenten liet weten 'zeer optimistisch' te zijn, meer dan het vorige record van 24% in het eerste kwartaal van dit jaar. Een jaar geleden was nog maar 11% van de ondervraagde beleggers 'zeer optimistisch'.

Op dit moment is 61% van de beleggers van mening dat dit een goed moment is om in aandelen te stappen, terwijl dat twee jaar geleden omstreeks deze tijd nog maar 53% was. De belangrijkste reden waarom beleggers positief zijn is dat ze een stijging van de aandelenmarkt verwachten. Ongeveer een op de zes verklaart dat er momenteel geen betere alternatieven zijn, terwijl een vergelijkbaar aantal beleggers aangeeft dat de toegenomen volatiliteit momenteel kansen biedt.

Party Like It's 1999

De Amerikaanse aandelenmarkt zit nu al bijna acht jaar in een opwaartse trend en heeft dit jaar al meerdere malen records gebroken. Met nieuwe all-time highs op de beurzen en een ongekend optimisme onder beleggers is het de vraag hoe lang de rally nog kan aanhouden.In verschillende opzichten is de huidige aandelenrally te vergelijken met de internetbubbel van 1999. Net als toen zijn er nu ook veel bedrijven waarvan de marktwaarde veel hoger is dan wat je op basis van fundamentele analyse zou mogen verwachten. Ook de explosieve prijsstijging van Bitcoin en de wildgroei van nieuwe virtuele munten is typerend voor een groot optimisme onder beleggers.

Toch zijn er ook verschillen met de aandelenbubbel van eind jaren negentig. Zo is de rente nu uitzonderlijk laag, waardoor aandelen meer cashflow opleveren dan de meeste obligaties. Zo lang die rente laag blijft zijn aandelen van defensieve bedrijven met een gezonde cashflow nog steeds interessant. Is er dan echt geen alternatief voor aandelen?