Sentiment goudmarkt naar laagste niveau in vijf maanden
Het sentiment in de goudmarkt zakte in december naar het laagste niveau in vijf maanden, zo blijkt uit cijfers van BullionVault. Deze aanbieder van edelmetalen beheert wereldwijd ongeveer $1,3 miljard aan goud voor met name Westerse beleggers en houdt maandelijks bijna hoe de verhouding is tussen kopers en verkopers.

Van november op december zakte de score van 54 naar 52,9, zo schrijft Bloomberg. Een getal boven de vijftig geeft aan dat er meer kopers dan verkopers waren, terwijl een score onder de vijftig betekent dat juist de verkopers in de meerderheid waren. De kopers zijn nog steeds in de meerderheid, maar het sentiment is beduidend zwakker dan in 2011.

In september 2011 bereikte de Gold Investor Index nog een record van 71,1 punten, een maand nadat de goudprijs piekte op $1.920 per troy ounce. Vandaag de dag staat de goudprijs een stuk lager, namelijk op $1.227 per troy ounce.

Beleggen in goud

De vraag naar goud onder Westerse beleggers blijkt nauw samen te hangen met de prijs van het gele metaal. In de jaren dat de goudprijs nog steeg werden de ETF’s steeds groter, maar in 2013 zagen ze de grootste uitstroom ooit.

Het is opmerkelijk dat het relatief zwakke sentiment vooral zit bij de beleggers die alleen op papier blootstelling hebben aan goud. Beleggers die fysiek goud kopen om het zelf in bezit te nemen blijven bijna onverminderd kopen. Zo verkocht de US Mint in 2013 een recordhoeveelheid Silver Eagle munten en zag ook de Perth Mint de verkopen van fysiek goud in 2013 sterk toenemen.

Een negatief sentiment maakt het weer interessanter om te beleggen in goud. Niemand weet echter of we de bodem in de goudprijs al gezien hebben. Een correctie op de aandelenmarkt weer een nieuwe impuls geven aan de verkoop van goud.

Heeft u interesse voor opslag van edelmetalen? Klik dan hier voor meer informatie.