Singapore groeit uit tot knooppunt goudmarkt

De investeringen die Singapore heeft gedaan om een nieuw knooppunt te worden voor de Aziatische goudmarkt beginnen hun vruchten af te werpen. Sinds in 2012 de belasting op edelmetalen werd afgeschaft hebben veel handelaren en vermogende mensen van over de hele wereld de havenstad ontdekt als een goede plek om fysiek goud en zilver op te slaan.

Volgens goudhandelaar Silver Bullion is 90% van al het edelmetaal dat in beveiligde kluizen opgeslagen ligt in het bezit van buitenlanders. Die kiezen steeds vaker voor opslag van edelmetalen in Singapore vanwege de goede infrastructuur, het stabiele politieke klimaat en de gunstige belastingregels. Deutsche Bank en Malca-Amit lieten in 2013 al een grote opslaglocatie bouwen, terwijl het Zwitserse Metalor voor een bedrag van $15 miljoen een nieuwe smelterij neerzette. Met deze smelterij in de buurt is de goudmarkt meer liquide geworden, omdat het daardoor mogelijk is edelmetaal om te smelten tot goudbaren en zilverbaren van een ander formaat.

Opslag van edelmetalen

Inmiddels wordt er zoveel goud en zilver verhandeld en opgeslagen in Singapore dat het een belangrijk knooppunt is geworden voor de Aziatische goudmarkt. Het bedrijf IE Singapore probeert meer handelaren in de goudmarkt aan zich te binden.

“We zien een sterke groei in de instroom van nieuwe bedrijven, vooral vanuit Zuid-oost Azië. We zijn in gesprek met een groot aantal handelaren in de hele regio om hun activiteiten vanuit Singapore uit te voeren. Omdat Singapore een knooppunt is kunnen klanten, in het geval van een default, gemakkelijk hun goederen bij een ander kopen of verkopen”, zo verklaarde Gina Lim van de afdeling Trade Services and Policy van IE Singapore tegenover Channel News Asia.

Het samenbrengen van handelaren op één locatie brengt verschillende voordelen met zich mee. “Als je meerdere handelaren samenbrengt wordt het een knooppunt. Daarmee neemt de diepte van de markt toe en zijn er meer mogelijkheden om te handelen. Wij hebben het geluk dat we onderdeel zijn van deze trend”, aldus Alan Kuek van grondstoffenhandelaar MRI.


Opslag edelmetalen in Singapore wint aan populariteit