Singapore schrapt 7% belasting op goud
<<IMAGE_RIGHT>>Singapore heeft een belasting van 7% op goud en andere edelmetalen geschrapt in de hoop dat het land zich verder kan ontwikkelen tot een centraal punt voor de handel in goud en andere edelmetalen in Azie. De belasting was van toepassing op gouden munten en baren met een zuiverheid van minimaal 99,5%, zilver met een zuiverheid van 99,9% en platina met een zuiverheid van 99%.

Door deze belasting te schrappen wordt het voor handelaren en bedrijven aantrekkelijker om activiteiten in Singapore te ontplooien. Daarbij gaat het niet alleen om de handel in goud en andere edelmetalen, maar ook om de opslag ervan. Momenteel is Singapore verantwoordelijk voor slechts 2% van de wereldwijde vraag naar fysiek goud, maar als het aan de regering ligt zal dat aandeel de komende tien jaar moeten stijgen tot 10 a 15 procent. Singapore moet een platform worden dat zich kan meten met Londen en Zurich, steden waar ook veel goud opgeslagen ligt en verhandeld wordt.

Singapore importeert momenteel goudbaren uit Zwitserland, Australie, Hong Kong en Japan, goud dat vervolgens gekocht wordt door klanten in Zuid-oost Azie en in India. De totale goudvraag van Singapore was in 2011 slechts 3,5 ton, maar dit jaar is het al drie keer zoveel.

Een grote goudsmelterij heeft volgens Mineweb al interesse getoond voor een nieuwe locatie in Singapore. Naar verwachting zullen er meer goudproducenten volgen en kantoren openen in Singapore. Door de hoge belasting in Singapore vloeide er activiteit weg richting Japan en Hong Kong, waar geen hoge belastingen worden geheven. De verwachting is dat het schrappen van de belastingen weer wat handel zal terugbrengen naar Singapore.

Voor particuliere beleggers wordt het nu ook aantrekkelijker om goud in de portefeuille te nemen, omdat goud nu op gelijke voet is gezet met obligaties en aandelen. Volgens analisten was de waarde van het goud dat vorig jaar in Singapore verhandeld werd $282 miljard. Door de 7% belasting op goud te schrappen denkt de overheid nu nog meer handel aan te trekken.