Staatsfonds Australië koopt voor het eerst goud

 

Het staatsfonds van Australië, dat $130 miljard aan vermogen beheert, heeft voor het eerst goud aan haar portefeuille toegevoegd. Het fonds heeft naar eigen zeggen een paar procent van haar vermogen omgezet in edelmetaal om zich beter te wapenen tegen hoge inflatie en geopolitieke onzekerheid. Volgens fondsbeheerder Raphael Arndt is de beslissing om goud te kopen ook ingegeven door het slechte resultaat op de obligatieportefeuille. Normaal gesproken zijn obligaties een veilige haven bij dalende aandelenkoersen, maar dit jaar gingen zowel aandelen- als obligatiemarkten hard onderuit. Daardoor is goud een aantrekkelijk alternatief geworden om het neerwaartse risico van de portefeuille te verkleinen. Zullen meer fondsen dit voorbeeld volgen?

In een interview met Bloomberg zegt fondsbeheerder Arndt dat hij rekening houdt met een scenario van hoge inflatie in combinatie met een stagnerende economie. Stagflatie dus, net als in de jaren '70. Onder deze omstandigheden is het rendement op aandelen laag en bieden obligaties minder bescherming dan normaal. Dat terwijl edelmetalen als goud en zilver juist goed renderen. Ook grondstoffen behaalden destijds een hoog rendement, omdat beleggers de voorkeur gaven aan tastbare zaken om zich te wapenen tegen de hoge inflatie.

Traditionele beleggingsportefeuille werkt niet meer

Veel beleggingsfondsen hebben een moeilijk jaar achter de rug, omdat zowel aandelen als obligaties onderuit zijn gegaan. Door de stijging van de rente daalde niet alleen de waarde van aandelen, maar ook die van obligaties in de portefeuille. Dat terwijl aandelen en obligaties historisch gezien vaak tegengesteld aan elkaar bewogen en samen dus voor balans zorgden in de portefeuille. Deze nieuwe realiteit vereist volgens Arndt een alternatieve beleggingsstrategie: "Het is niet meer zinvol om dezelfde strategie te blijven hanteren ten aanzien van het inrichten van de portefeuille." Daarom belegt het Australische staatsfonds nu meer in zaken die bescherming kunnen bieden tegen stijgende prijzen, waaronder edelmetalen.

Het is niet voor het eerst dat een groot beleggingsfonds goud aan de portefeuille toevoegt. Vorig jaar mei besloot het pensioenfonds van chemieconcern DSM een paar honderd miljoen euro in goud te beleggen. En in augustus vorig jaar kocht het Amerikaanse softwarebedrijf Palantir voor $51 miljoen aan fysiek goud. Er zijn dus meer voorbeelden te vinden, al heeft de meerderheid van de beleggingsfondsen nog steeds geen of bijna geen goud in de portefeuille. En als beleggingsfondsen al goud kopen, dan doen ze dat vaak via financiële producten als ETF's. En die fondsen zagen hun goudvoorraden dit jaar juist dalen als gevolg van de gestegen rente. Voor veel beleggingsfondsen is goud dus nog geen vast onderdeel in de beleggingsmix.

Goud als veilige haven

Het vooruitzicht van een nieuwe recessie zou meer beleggingsfondsen op het idee kunnen brengen om goud aan de portefeuille toe te voegen. Zoals we afgelopen zomer al schreven heeft goud haar waarde reeds bewezen in tijden van crisis en tijdens hoge inflatie. En ook al is er geen directe correlatie tussen de goudprijs en inflatie op de korte termijn, op lange termijn blijkt de prijs van het edelmetaal met de geldhoeveelheid mee te stijgen. Zo is de goudprijs sinds 1971 met gemiddeld 8,1% per jaar gestegen. Voor een belegging zonder tegenpartij risico is dat geen slecht rendement. En als we zien dat zowel centrale banken als particulieren veel goud kopen, dan kunnen beleggingsfondsen die zich willen beschermen tegen inflatie niet achterblijven.