Tekort aan goud in India


De importbeperking die de Reserve Bank of India heeft opgelegd aan goudhandelaren zorgt voor een ernstig tekort aan goud op de Indiase markt. Reuters schrijft dat er op bepaalde plaatsen bijna geen goud meer te krijgen is, omdat importeurs al enige tijd geen nieuwe voorraad hebben ingekocht.

“Het is exact een maand geleden dat we voor het laatst goud geïmporteerd hebben. Er zijn geen voorraden meer in de markt”, aldus Haresh Acharya van goudhandelaar Parker Bullion.

Naar verwachting zullen goudhandelaren begin volgende week weer goud importeren, nu de centrale bank opheldering heeft gegeven over de voorwaarden van het importquotum. Door deze importbeperking moet tenminste 1/5 deel van al het ingevoerde goud weer het land verlaten, een administratieve maatregel die het lastiger maakt om goud het land in te voeren.

Rond dezelfde tijd kondigde de Indiase centrale bank nog meer maatregelen aan om de import van goud te ontmoedigen. Zo berichtte Marketupdate al vroeg over het importverbod op gouden munten en de verhoging van de importheffing van 8% naar 10%. Deze maatregelen moeten het nog lastiger maken om goud te kopen.

Smokkel
Toch lijken Indiërs zich weinig van deze maatregelen aan te trekken. Door de beperkende maatregelen is goud in India duurder dan op de wereldwijde goudmarkt. Dat maakt het nog aantrekkelijker om roepies in te ruilen voor goud. Ook zijn er smokkelaars die van de situatie profiteren, door goud uit buurlanden over de grens te smokkelen. Onder andere Nepal, Pakistan en Sri Lanka zien dat al terug in een toenemende import van goud.

Zwakke roepie
De goudprijs in India bereikte deze week een niveau van 31.595 roepie per 10 gram, het hoogste niveau sinds 29 november 2012. De zwakke roepie dempt een groot deel van de prijsdaling van goud van dit jaar. Terwijl goud in euro’s en dollars bijna 19% goedkoper werd is de goudprijs in de Indiase munt met slechts 3,2% gezakt. Goud blijkt een goede hedge te zijn tegen de hoge inflatie in India.

Bron: Reuters