Tekort platina in 2015 geschat op 445.000 troy ounce


De platinamarkt zal dit jaar voor het derde jaar op rij te maken hebben met een tekort, dat schrijft het World Platinum Investment Council (WPIC) in haar nieuwste rapport over het tweede kwartaal van 2015. Het verwachte tekort is naar boven bijgesteld, omdat men rekening houdt met een toename in de vraag naar platina als beleggingsobject.

De totale investeringsvraag (fysieke munten en baren, samengevoegd met aankopen via platina ETF’s) werd voor dit jaar bijgesteld naar 310.000 troy ounce. Dat is 260.000 troy ounce meer dan waar het WPIC eerder dit jaar nog op rekende.

Door de daling van de platinaprijs zien beleggers een goede kans om platina te kopen. De meest voor de hand liggende opties daarvoor zijn platina in opslag en aandelen van ETF’s die fysiek platina aanhouden. Veel van deze ETF’s bewaren hun platinavoorraad in Zuid-Afrika, omdat daar verreweg het meeste platina vandaan komt.

Volgens het WPIC wordt de vraag naar platina niet alleen opgedreven door beleggers, maar ook door de auto-industrie. Dit jaar zal de vraag naar platina vanuit deze sector met 5% toenemen tot 3.445.000 troy ounce. De auto-industrie voorziet een toenemende vraag naar schonere auto’s en dat betekent dat er meer katalysatoren geproduceerd moeten worden. En voor de productie van katalysatoren is platina nodig.


Vraag naar platina in 2014 en 2015 (Bron: WPIC)

Tekort van 445.000 troy ounce

De totale vraag naar platina wordt dit jaar geschat op 8.355.000 troy ounce, terwijl het aanbod naar verwachting zal blijven steken op 7.910.000 troy ounce. Door een sterke toename van de productie van platinamijnen in Zuid-Afrika is het tekort dit jaar veel kleiner dan in voorgaande jaren, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Door stakingen in de platinamijnen viel de productie de afgelopen twee jaar lager uit dan normaal. In 2013 en 2014 waren de tekorten aan platina respectievelijk 745.000 en 785.000 troy ounce. Als gevolg daarvan deed platina het in deze periode beter dan goud, maar sinds het begin van dit jaar beweegt de prijs van het edelmetaal mee omlaag met andere grondstoffen.


Ook in 2015 een tekort aan platina (Bron: WPIC)


De goud/platina ratio over de afgelopen tien jaar (Bron: ptcalc.com)

Over het World Platinum Investment Council

Het WPIC werd vorig jaar opgericht om de belangen van de platinasector te behartigen en om beleggers beter te informeren over de wereldwijde platinamarkt. Zoals de World Gold Council en het Silver Institute periodiek rapporten uitbrengen over respectievelijk de goudmarkt en de zilvermarkt, zo concentreert de WPIC zich op de veel kleinere platinamarkt. Naast het WPIC publiceert ook Thomson Reuters GFMS rapporten over de platinamarkt.

TIP: Goudstandaard biedt sinds kort ook platina in combinatie met opslag aan. We bewaren het platina in Zwitserland, zodat u geen 21% btw hoeft af te dragen over de aankoop. We bieden het platina aan in baren van 10 troy ounce, klik hier voor meer informatie.