Turkije blijft op grote schaal goud kopen

Turkije blijft op grote schaal goud kopen. Volgens de World Gold Council voegde het land in juni 22,2 ton goud aan haar reserves toe, waarmee haar totale goudaankopen van dit jaar uitkomen op 170 ton. Daarmee staat Turkije bovenaan de lijst van landen die het meeste goud kopen. Haar centrale bank begon in 2017 met goud kopen en voegt sindsdien structureel edelmetaal aan de reserves toe. Het land beschikt inmiddels over een goudvoorraad van 583 ton. Ter vergelijking, tot begin 2017 was dat nog slechts 116 ton.

Sinds het begin van dit jaar heeft Turkije haar goudaankopen nog verder opgeschroefd, zoals onderstaande grafiek laat zien. Terwijl traditionele afnemers als China en Rusland steeds minder edelmetaal kochten bleef de Turkse centrale bank grote hoeveelheden goud kopen. De goudaankopen hebben het land geen windeieren gelegd, want door de stijging van de goudprijs is de waarde meer dan evenredig toegenomen. Vertegenwoordigde de goudreserve begin 2017 nog een waarde van $4,5 miljard, nu staat het edelmetaal voor $39 miljard op de balans. Daarmee komt het goud in de buurt van de valutareserves, die goed zijn voor $45 miljard.

Geen enkel land koopt momenteel zoveel goud als Turkije

Turkije hamstert goud

De sterke toename in goudaankopen door Turkije zijn opvallend, aangezien de totale reserves van het land de laatste jaren sterk zijn afgenomen. De centrale bank worstelt met de waardedaling van de lira en een schaarste aan dollars. Veel Turkse bedrijven hebben leningen afgesloten in dollars, wat betekent dat ze dollars nodig hebben om hun schuldverplichtingen na te komen. De valutareserves zijn de afgelopen vijf jaar meer dan gehalveerd, een daling die slechts gedeeltelijk is opgevangen met de waardestijging van de goudvoorraad.

Een mogelijke verklaring voor deze goudaankopen is dat Turkije meer geopolitieke risico's verwacht. Het land wil haar invloedssfeer in het oostelijke deel van de Middellandse Zee en in Libië verder uitbreiden en zet daarmee de verhoudingen met verschillende landen in de regio op scherp. Een conflict in de regio kan mogelijk economische sancties tot gevolg hebben. Door haar goudvoorraad uit te breiden dekt Turkije zich in tegen economische, politieke en geopolitieke risico's. Het edelmetaal kent immers geen tegenpartij risico, in tegenstelling tot valutareserves. Daarmee volgt ze het voorbeeld van landen als Rusland en China, die hun goudvoorraden de afgelopen jaren ook aanvulden.

Turkije breidt goudvoorraad in hoog tempo uit

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines