Turkije importeerde dit jaar ruim 270 ton goud


Turkije heeft in de eerste elf maanden van dit jaar al 270,7 ton goud geïmporteerd, zo schrijft Reuters op basis van cijfers van de beurs van Istanbul. Net als in Azië wordt er ook in Turkije veel meer goud gekocht als gevolg van de daling van de goudprijs. De import van goud is dit jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van 2012, toen er over het hele jaar 120,8 ton goud geïmporteerd werd.

Dit jaar is de goudprijs in dollars al met meer dan 26% gezakt. In euro’s staat de prijs op het moment van schrijven zelfs 29% lager dan tijdens de jaarwisseling. Een drama voor de goudbelegger, maar niet voor de Turken die goud beschouwen als een vorm van spaargeld. Ze kopen edelmetaal als bescherming tegen fluctuaties in de waarde van de Turkse lira en laten zich daarbij niet afschrikken door de neerwaartse fluctuaties in de prijs van goud.

Vraag neemt toe door lagere goudprijs

Volgens analist Cameron Alexander van Thomson Reuters GFMS is de Turkse markt bijzonder prijsgevoelig ten aanzien van goud. “Potentiele kopers die door de hoge goudprijs uit de markt werden geprijsd slaan hun slag nu het goud weer lager geprijsd is.” Ook beschouwen sommigen de lage goudprijs als een mooi moment om voorraden aan te vullen. “De vraag naar gouden munten is meer dan verdubbeld en ook de beleggingsvraag in het algemeen is ruim verdubbeld. De vraag naar juwelen is dit jaar met ongeveer eenvijfde deel gestegen”, zo voegt de analist eraan toe.

Cijfers van de World Gold Council en van Thomson Reuters GFMS laten zien dat de vraag naar fysiek goud in Turkije in het tweede en derde kwartaal van dit jaar ongeveer een derde hoger uitgevallen is dan een jaar geleden. De stijging is over de hele linie zichtbaar, van goudbaren tot gouden munten en sieraden.

Turkse banken kopen goud

De Turkse bankensector heeft het afgelopen jaar ook veel goud gekocht. De cijfers van de centrale bank laten zien dat er dit jaar al 130 ton gekocht is vanuit deze sector. Dat goud ligt niet allemaal bij de centrale bank, maar wordt door de private banken aangehouden als reserve. De Turkse autoriteiten erkennen goud als volwaardig en veilig onderpand voor banken.

“Turkije is pionier als het gaat om de rol van goud in het financiele systeem. De autoriteiten hebben banken toestemming gegeven om goud te gebruiken als volwaardig onderdeel van hun vermogen. Dat heeft een mobilisatie van goud in Turkije tot gevolg gehad”, zo verklaarde analist Nic Brown van de bank Natixis tegenover Reuters.

Turkije en Iran

In 2012 steeg de Turkse import van goud, omdat het land ook goud nodig had om Iran te bedienen. Door de Westerse sancties kon Iran niet rechtstreeks betaald worden voor haar olie en gas, waarop Turkije een deal sloot op Iraans gas af te rekenen in Turkse lira. Deze reserves werden conform afspraak door Iran omgewisseld voor fysiek goud. Volgens de analist van Thomson Reuters kan vraag naar goud opnieuw een impuls krijgen nu de sancties tegen Iran verlicht zijn.