Twijfel aan mondiaal economisch herstel door stijging aantal coronabesmettingen in VS

29 juni 2020 11:10:00 |  Categories: Financieel Comments
Twijfel aan mondiaal economisch herstel door stijging aantal coronabesmettingen in VS

Op de financiële markten liepen de bewegingen vorige week sterk uiteen. In de VS blijven de besmettingsaantallen stijgen; in sommige staten worden zelfs recordaantallen nieuwe gevallen gemeld. Dit heeft de aandelenmarkten wereldwijd aan het wankelen gebracht – hoewel er nog geen sprake is van een aanhoudende neerwaartse trend. Wel blijven de aantallen doden in de VS vrij stabiel, zelfs nu de aantallen nieuwe gevallen stijgen. Hierdoor ligt er wereldwijd vooralsnog een bodem onder de koersen van risicoactiva.

Ook de valutamarkten presteerden wisselend. De handel in G10-valuta bleef binnen smalle bandbreedtes, terwijl de koersen van de meeste Latijns-Amerikaanse valuta daalden en die van Aziatische valuta juist stegen. Het was lastig om er een algemene lijn in te herkennen.

Deze week kijken we weer naar de Amerikaanse arbeidsmarkt en het tempo waarin deze zich van het dieptepunt van de crisis herstelt. Daarnaast zijn er de wekelijkse werkloosheidscijfers en is het banenrapport van juni belangrijk. Dinsdag is tegen de avond extra volatiliteit te verwachten: vermogensbeheerders herbalanceren beleggingen aan het einde van een kwartaal. Hieronder de belangrijke valuta in de detail.

Euro

De PMI’s van de eurozone herstelden zich in juni tot niveaus zoals in het Verenigd Koninkrijk. De gemeenschappelijke munt wist ook te profiteren van de toenemende aandacht voor het verschillende verloop van de epidemie aan de twee kanten van de oceaan: de aantallen gevallen in Europa dalen duidelijk, terwijl die in de VS stijgen.

Toch eindigde de euro de week ten opzichte van de Amerikaanse dollar ongeveer waar hij hem was begonnen. Dit kwam door de algehele onrust en de onzekerheid over portfoliobewegingen aan het einde van het kwartaal. Het risico van een eurocrisis is bij de handelaren uit beeld verdwenen, dus we denken dat de koers van de euro ten opzichte van de meeste wereldvaluta weer langzaam omhoog zal kruipen.

Britse pond

De PMI-indices voor economische activiteit van juni vertoonden, net als in de meeste andere landen, een sterkere rebound dan verwacht. Het samengestelde cijfer was 47,6. Dit geeft aan dat de economie al bijna weer groeit en dat het tweede kwartaal van 2020 waarschijnlijk het dieptepunt van de economische activiteit was.

Afbeelding 1: UK PMIs (2017 – 2020) (Bron: Refinitiv Datastream Date: 29/06/2020)

Dinsdag is de deadline voor het aanvragen van Brexit-uitstel, maar de Britse regering heeft al aangegeven dat ze niet om uitstel gaat vragen. We denken daarom niet dat er veel extra volatiliteit zal zijn, afgezien van de gebruikelijke bewegingen in verband met herbalanceringen aan het einde van het kwartaal. Beide kanten hebben aangegeven voorzichtig optimistisch te zijn, dus we verwachten dat het Britse pond in de komende weken zijn rebound hervat.

Amerikaanse dollar

Nu we de tweede helft van 2020 ingaan, is een van de grootste bronnen van onzekerheid op de valutamarkten de vraag of de Amerikaanse dollar zijn status als ‘veilige haven’ zal weten vast te houden terwijl de pandemie daar vergeleken met de meeste andere ontwikkelde landen veel sterker om zich heen grijpt.

Vorige week werden recordaantallen nieuwe gevallen genoteerd. De aantallen sterfgevallen stijgen gelukkig niet zo sterk. Dit wijst erop dat de stijging in ieder geval gedeeltelijk is ontstaan doordat meer mensen worden getest. Wel zal de arbeidsmarkt meer tijd nodig hebben om te herstellen, want in diverse staten worden de plannen om de economie te heropenen bevroren of teruggedraaid.

Door de ongebruikelijk royale reactie van de overheid (stimuleringsmaatregelen en verruiming van de werkloosheidsuitkeringen) zijn de werknemersinkomens in stand gebleven, maar eind juli eindigt de extra uitkering van $600 per week. Veel zal afhangen van de afspraken die de partijen weten te maken over het verlengen van de speciale maatregelen.

Donderdag verschijnt het banenrapport van juni, waarin de werkloosheids- en banencijfers licht verbeterd zouden moeten zijn ten opzichte van de treurige dieptepunten in april. Maar in de huidige, buitengewoon onzekere situatie geven de actuelere aantallen wekelijkse uitkeringsaanvragen waarschijnlijk minstens zoveel bruikbare informatie als dit rapport.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl