US Mint kan vraag naar zilveren munten niet aan
De US Mint kan de sterk toegenomen vraag naar zilveren munten niet aan en is door haar voorraad Silver Eagle munten heen. In een persbericht schrijft het munthuis dat ze om die reden tijdelijk geen nieuwe bestellingen zal aannemen en de productie van munten zal opschroeven om weer aan de vraag te kunnen voldoen. Het is voor het eerst in lange tijd dat het munthuis problemen heeft om aan de vraag te voldoen, omdat er door de daling van de zilverprijs opeens veel meer vraag is naar beleggingsmunten.

Het Amerikaanse munthuis produceerde in de periode van 2013 tot en met 2016 nog meer dan 40 miljoen Silver Eagle munten per jaar, maar vorig jaar bleef de productie steken op ongeveer 26 miljoen stuks. Dit jaar is de vraag naar deze beleggingsmunten nog verder gedaald, want na acht maanden staat de teller nog niet eens op 10 miljoen. Het ligt dus voor de hand dat het munthuis haar productiecapaciteit gaandeweg heeft afgebouwd en dus niet berekend was op een plotselinge toestroom van nieuwe beleggers.


Vraag naar zilveren munten was sterk afgenomen (Bron: US Mint)

Daling zilverprijs

De zilverprijs zakte deze week door de €400 per kilo en bereikte het laagste niveau sinds eind 2015. Door deze prijsdaling zien veel beleggers weer een kans om in te stappen, met als gevolg dat het munthuis overspoeld werd met nieuwe bestelling. In augustus verkocht de US Mint ruim 1,5 miljoen Silver Eagle munten, een stijging van 72% ten opzichte van een maand eerder. Door de lage zilverprijs werden er meer munten verkocht dan het munthuis kon produceren en raakte de voorraad op.

De verwachting is dat dit tekort tijdelijk zal zijn, omdat het munthuis de afgelopen jaren veel meer munten produceerde. Het opschalen van de productie en het inkopen van de zogeheten 'blanks' zal wat tijd kosten, maar is zeker geen reden om aan te nemen dat er een tekort aan zilver is. Ook zijn er in de wereldwijde distributieketen waarschijnlijk nog genoeg munten voorhanden om klanten uit te leveren. Wel is het mogelijk dat de premie op deze munten zal toenemen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines