US Mint stevent af op recordverkoop zilveren Eagle munten


Vorig jaar verkocht de US Mint een recordhoeveelheid van 42,67 miljoen zilveren Eagle munten, maar dit jaar kan het totaal nog hoger uitvallen. Door de uitzonderlijke hoge vraag naar zilveren munten in de maanden oktober en november staat het totaal voor dit jaar weer op hetzelfde niveau als vorig jaar om deze tijd.

In de maand oktober verkocht het Amerikaanse munthuis 5,79 miljoen Silver Eagle munten, het hoogste volume in een maand sinds januari vorig jaar. In november werden er nog eens 3,42 miljoen munten verkocht, waarmee de teller voor dit jaar op 41.467.000 munten staat. Als de US Mint in december meer dan 1,2 miljoen Silver Eagles weet te verkopen is het record van 2013 verbroken.

De daling van de zilverprijs is de voornaamste reden voor de grote populariteit van munten als de Amerikaanse Silver Eagle, de Canadese Maple Leaf en de Oostenrijkse Philharmoniker. Terwijl de goudprijs dit jaar met ruim 11% gestegen is staat zilver meer dan 5% lager ten opzichte van het begin van dit jaar. Vorig jaar ging de zilverkoers ook al harder omlaag dan de goudkoers.

Beleggers gebruiken iedere substantiële daling van de prijs als een moment om meer edelmetaal in te slaan. Daarbij geven ze momenteel de voorkeur aan zilver boven goud. Dat zien we ook terug op de volgende twee grafieken. De verkoop van gouden munten zakte dit jaar naar het laagste niveau in jaren, terwijl we bij zilver een nieuw record naderen. De goud/zilver ratio staat momenteel op ongeveer 74:1, het hoogste niveau in vijf jaar tijd.Cumulatieve verkoop zilveren Eagle munten sinds 2008


Onderstaande grafiek laat zien hoeveel zilveren munten de US Mint sinds 1986 verkocht heeft, het jaar waarop de Silver Eagle voor het eerst geproduceerd werd. We zien dat de verkoop sinds het uitbreken van de financiële crisis sterk is toegenomen en sindsdien niet meer gedaald is naar het niveau van voor de crisis. Een vergelijkbare ontwikkeling zien we in de verkoop van zilveren Maple Leaf munten door het Canadese munthuis. Toch heeft het de prijs niet omhoog geholpen, want sinds de piek in 2011 is de koers meer dan gehalveerd.


Verkoop zilveren munten US Mint sinds 1986