US Mint verkocht vier keer zoveel gouden munten in 2020

De US Mint verkocht vorig jaar vier keer zoveel gouden munten als in 2020, terwijl de verkoop van zilveren munten verdubbelde. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse munthuis. Zowel de gouden als de zilveren beleggingsmunten waren niet aan te slepen. Vooral in maart gingen de verkoopcijfers door het dak vanwege onrust op de financiële markten. Door de enorme vraag naar munten werden de wachtrijen langer en namen de premies toe. Het zou nog twee tot drie maanden duren voordat de munthuizen de achterstand hadden weggewerkt.

Vorig jaar verkocht de US Mint in totaal 1.086.000 troy ounce aan gouden munten, het grootste volume sinds 2016. Ook is het ruim vier keer zoveel als de 263.000 troy ounce in 2019. Ook de verkoop van zilveren munten kreeg een flinke impuls door de coronacrisis, want de verkoop van munten verdubbelde in 2020 naar 30 miljoen troy ounce. Dat was eveneens het hoogste volume in vier jaar tijd.

Beleggingsmunten niet aan te slepen

Wereldwijd werden munthuizen overvallen door een plotselinge run op gouden en zilveren munten. De US Mint en tal van andere munthuizen moesten hun productie opschroeven om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat zorgde voor langere levertijden en soms ook hogere prijzen. De eerste piek in maart werd vooral veroorzaakt door onrust op de financiële markten en zorgen over lockdowns. In augustus werd de vraag naar goud en zilver opnieuw aangejaagd, dit keer door recordprijzen voor de edelmetalen. De goudprijs brak voor het eerst door de $2.000 per troy ounce, terwijl zilver het hoogste niveau in zeven jaar bereikte.

De productiecijfers van het Amerikaanse munthuis komen niet als een verrassing, want ook bij Goudstandaard waren goud en zilver niet aan te slepen. We verwachten dat andere munthuizen de komende tijd met vergelijkbare cijfers naar buiten zullen komen. Ook de Canadese Maple Leaf en de Oostenrijkse Philharmoniker munten gingen als warme broodjes over de toonbank. Inmiddels zijn de achterstanden bij de munthuizen weggewerkt en zijn ook de premies weer wat gedaald. Desondanks ligt de vraag naar beleggingsmunten nog steeds substantieel hoger dan voor de coronacrisis.

US Mint verkocht in 2020 vier keer zoveel gouden munten

Verkoop zilveren munten US Mint verdubbelde in 2020

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines