US Mint verkoopt recordaantal zilveren Eagle munten


De verkoop van Silver Eagle munten is in november sterk toegenomen, terwijl de verkoop van gouden munten bijna drie keer zo hoog was als een maand eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse munthuis. De afgelopen maand rolde er in totaal 97.000 troy ounce aan gouden Eagle munten van de band, een stijging van 185% ten opzichte van de maand oktober en een toename van 62% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Daarnaast werden er 38.000 gouden Buffalo munten geslagen, een gouden beleggingsmunt van 1 troy ounce met een zuiverheid van 99,99% goud.

Beleggers kopen de laatste maanden meer goud vanwege de daling van de goudprijs, want de munten zijn sinds 2009 niet meer zo goedkoop geweest als nu. De eerste helft van dit jaar verkocht het Amerikaanse munthuis nog relatief weinig munten, maar de prijsdaling van de zomer zorgde wereldwijd voor een grote inhaalslag door spaarders beleggers. Onderstaande grafiek laat dat goed zien.

De gouden Eagle munten werden zo snel verkocht dat alle 1/10, 1/4 en 1 troy ounce varianten van dit jaar nu al uitverkocht zijn. Het Amerikaanse munthuis gaat dit kalenderjaar niet meer van deze munten produceren, omdat ze niet met oude voorraad wil blijven zitten in het nieuwe jaar.


Verkoop gouden munten trekt aan


Record aan zilveren munten
De vraag naar zilveren munten was ook dit jaar ongekend groot. Ook in november rolden er weer veel groene monsterboxen van de band, want het munthuis rapporteerde over de maand november een totale verkoop van 4,82 miljoen troy ounce. Dat is een toename van 41% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Ook de zilverprijs staat relatief laag, waardoor beleggers meer zilver krijgen voor hun geld.

Dit jaar verkoopt de US Mint opnieuw een recordaantal zilveren beleggingsmunten. De teller staat na elf maanden op 44,67 miljoen troy ounce, tegenover 44 miljoen over heel 2014. De US Mint neemt nog tot en met 14 december bestellingen aan voor de 2015 munten, een week langer dan wat het munthuis eerder heeft aangegeven. Daarna wordt de oude voorraad weggewerkt en maakt het personeel de productielijn klaar voor het slaan van nieuwe 2016 munten.

Niet alleen het Amerikaanse munthuis verkoopt dit jaar veel goud en zilver. Ook de Royal Canadian Mint verkoopt dit jaar veel goud en zilver door de lagere prijzen en door de toenemende onzekerheid in de wereld.

 

US Mint verkoopt dit jaar recordaantal zilveren munten