US Mint ziet vraag naar gouden en zilveren munten sterk dalen


Het Amerikaanse munthuis zag de verkoop van gouden en zilveren munten dit jaar dalen tot het laagste niveau sinds 2007. De laatste cijfers van de US Mint laten zien dat er in november slechts 12.000 troy ounce aan gouden Eagle munten van de productieband rolden, een daling van 92% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. De verkoop van zilveren munten was de afgelopen maand 87% lager dan in november vorig jaar.

Deze percentages zijn natuurlijk extreme uitschieters, maar ook als we de verkoopcijfers van het hele jaar bekijken zien we dat er sprake is van een behoorlijke terugval. Van januari tot en met november dit jaar verkocht de US Mint in totaal slechts 728.500 troy ounce aan gouden munten, een daling van 37,3% ten opzichte van de 1.163.000 troy ounce in dezelfde periode van vorig jaar.

Verkoop zilveren munten gehalveerd

Bij de zilveren munten was de daling nog groter. Tot en met november jaar produceerde het Amerikaanse munthuis 17.323.500 zilveren Eagle munten, terwijl er in dezelfde periode van vorig jaar 37.461.500 van deze munten verkocht werden. Een simpele rekensom leert ons dat dat een daling van meer dan 53% is.

Door de stijging van de aandelenkoersen en het positieve consumentenvertrouwen is er dit jaar minder belangstelling om goud en zilver te kopen. Daar komt bij dat vele speculatieve beleggers worden aangetrokken tot virtuele munten als Bitcoin, waarvan de prijs dit jaar explosief is toegenomen. In vergelijking daarmee zijn de edelmetalen momenteel nog relatief goedkoop. Ook lijkt het edelmetaal nauwelijks te reageren op de geopolitieke spanningen in de wereld.

De goudprijs in euro's is dit jaar meer dan 10% gestegen, maar door de waardestijging van de euro ten opzichte van de dollar is een troy ounce goud in onze valuta juist 2% goedkoper geworden. De zilverprijs in dollars is dit jaar slechts 2,2% gestegen, terwijl dit edelmetaal in euro's bijna tien procent goedkoper is geworden.

Verkoop zilveren munten dit jaar sterk gedaald