USGS: Recycling goud in 2012 groter dan goudvraag in de VS

In Amerika werd het afgelopen jaar 240 ton aan goud gerecycled, terwijl de binnenlandse vraag naar het edelmetaal slechts 150 ton was. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de US Geological Survey (USGS), dat onlangs gepubliceerd werd. Het rapport laat zien dat de gerapporteerde goudvraag in de Verenigde Staten sinds 2008 eigenlijk niet gestegen is. De recycling en mijnproductie nam daarentegen wel toe over de afgelopen jaren, mede gedreven door de stijgende goudprijs.

In 2012 importeerde VS in totaal 330 ton goud, maar de export was met 710 ton veel groter (netto 380 ton). Het verschil tussen de Amerikaanse en de Chinese en Indiase goudmarkt is opvallend. Zo importeerde India alleen in januari al 75 ton goud. Hoewel de VS een substantiële goudproductie heeft is de binnenlandse vraag naar het edelmetaal zeer beperkt. De kans dat de Federal Reserve goud zal kopen is nihil en ook onder de Amerikaanse bevolking blijkt de goudvraag minimaal te zijn, zeker als dat in perspectief wordt geplaatst met het relatief hoge gemiddelde inkomen in de VS in vergelijking met opkomende markten.

In de '2013 Mineral Commodities Summaries' schrijft de USGS dat de goudvraag in de VS voor 66% toe te schrijven was aan juwelen en andere versieringen, voor 12% aan tandheelkunde, dat 5% werd gebruikt voor elektronica en 17% voor andere doelen. In de VS waren slechts dertig goudmijnen samen verantwoordelijk voor 99% van de goudproductie. In totaal zijn er ongeveer vijftig goudmijnen actief in de VS.

Zilver
De zilverproductie in de VS was in het afgelopen jaar 1.050 ton, een daling van meer dan 6% ten opzichte van de 1.120 ton zilver die in 2011 uit de grond werd gehaald. De recycling was in dat jaar overigens ook omvangrijker, namelijk 1.710 ton tegenover 1.500 ton in 2012. Waar Amerika op het gebied van goud een netto exporteur was in het afgelopen jaar is ze op het gebied van zilver juist een netto importeur. Er werd maar liefst 5.300 ton van het grijze edelmetaal ingevoerd, tegenover een export van slechts 1.200 ton. Het geïmporteerde zilver kwam voornamelijk uit Mexico (51%), Canada (23%), Peru (6%) en Polen (6%). De binnenlandse vraag naar zilver was in 2012 als volgt onder te verdelen: elektronica (35%), munten en medailles (25%), fotografie (10%), juwelen en zilverwaar (8%) en anders (22%). De vraag naar zilver voor beleggingsmunten is de afgelopen jaren sterk toegenomen, zo zagen we in januari dat de US Mint al problemen had om aan de vraag naar nieuwe 2013 Silver Eagle munten te voldoen.

Bron: USGS