Veilige havens lijden onder euforie over vaccin

16 nov. 2020 12:33:00 |  Categories: Financieel Comments
Veilige havens lijden onder euforie over vaccin

De Amerikaanse presidentsverkiezingen en de overwinning van Biden raakten vorige week wat op de achtergrond. Het grote nieuws waren de veelbelovende resultaten van proeven met een coronavaccin – daar reageerden de markten maandag euforisch op. Hoewel vroege winsten deels weer werden ingeleverd, sloten aandelen de week toch met gezonde winsten af. Bij de G10-valuta bewogen alleen de koersen van veilige havens als de yen en de Zwitserse frank.

De Turkse lira maakte vorige week de grootste beweging: die steeg met meer dan 10% toen bekend werd dat Erdogan stopt met zijn bizarre monetaire beleid en Turkije de val van de nationale munt nu met een conventionelere methode wil tegengaan. Hieronder de belangrijke valuta in detail.

Euro

Het coronanieuws uit de eurozone wordt steeds slechter. Dit lijkt – zoals we al voorspeld hadden – de rally van de euro de wind uit de zeilen te hebben genomen. De cijfers van de industriële productie in de eurozone in september waren slechter dan verwacht, wat de algehele sombere stemming heeft versterkt. De hoge besmettingsaantallen in de VS boden hier wat tegenwicht aan en de euro sloot de week ten opzichte van de Amerikaanse dollar min of meer onveranderd af.

Deze week verschijnen vrijwel geen belangrijke cijfers over de economie. Daarom zullen de toespraken en mededelingen van de ECB centraal staan. De markten bereiden zich voor op de belangrijke ECB-bijeenkomst van december. Het is zo goed als zeker dat daarbij aanvullende verruimingsmaatregelen zullen worden aangekondigd.

Britse pond

Er zit nog steeds geen schot in de onderhandelingen met de EU, maar wij verwachten toch dat er een beperkt handelsakkoord komt. De verkiezingsoverwinning van Biden betekent voor de Britten dat ze minder steun uit het Witte Huis krijgen, en dat zou de regering van Boris Johnson wel eens tot een akkoord met de EU kunnen bewegen.

De markten lijken dit ook zo te zien, want het Britse pond presteert sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen goed. De bijeenkomst van de Europese Raad aanstaande donderdag is een belangrijke mijlpaal. We verwachten dan ook dat er deze week voortgang in de gesprekken komt.

Amerikaanse dollar

De markten beginnen te wennen aan het idee dat het Amerikaanse Congres tijdens het presidentschap van Biden in ieder geval in de komende twee jaar verdeeld zal zijn. Het is nog niet uitgesloten dat de Democraten in Georgia beide runoffs voor de Senaat winnen, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat er een Republikeinse meerderheid in de Senaat komt, die budgettaire stimuleringsmaatregelen zal beperken.

Wij blijven voor de lange termijn ‘bearish’ over de Amerikaanse dollar, vooral ten opzichte van de valuta uit opkomende markten, die goede fundamentals laten zien.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Binnen 20 minuten geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten? Luister hier naar de Ebury podcast: FX Talk. 

Afbeelding boven het artikel is afkomstig van QuoteInspector en is beschikbaar onder de Creative Commons 2.0 licentie