Venezuela verkoopt $1,7 miljard aan goud
De regering van Venezuela heeft deze maand de verpanding van goud aan Deutsche Bank beëindigd, zo meldt Reuters. In ruil voor $1,7 miljard aan goudbaren kreeg de centrale bank van het Zuid-Amerikaanse land voor $1,2 miljard aan harde valuta, waarmee ze goederen uit het buitenland kon importeren en schulden in vreemde valuta kon blijven financieren. Maar de geldproblemen van het land zijn zo groot dat ze besloten heeft de swap af te wikkelen, wat betekent dat Deutsche Bank het goud zal verkopen en de resterende $500 miljoen zal ontvangen.

Venezuela besloot vorig jaar een deel van haar goud te verpanden, omdat het land valutareserves nodig had om noodzakelijke goederen te kunnen importeren. Het land kwam in grote problemen door de daling van de olieprijs, omdat de economie zeer afhankelijk bleek te zijn van de opbrengsten uit olie. Toen de bodem van de schatkist in zicht raakte begon de centrale bank meer geld bij te drukken om de tekorten te financieren, met hyperinflatie tot gevolg. Om de meest essentiële goederen te kunnen importeren moest een deel van het goud geruild worden voor harde valuta.

Venezuela moet goud verkopen

Venezuela heeft in de tijd dat de olieprijs hoog was te weinig gedaan om haar economie te ontwikkelen en minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit olie. Ook heeft de regering haar begroting niet op orde gebracht, met als gevolg dat de centrale bank geld moest bijdrukken om de tekorten te financieren. De situatie in Venezuela is nog steeds problematisch, gezien het feit dat nu ook de goudvoorraad in de verkoop gaat. Volgens econoom Angel Alvaredo werd de goudswap met Deutsche Bank beëindigd, omdat de overheid verwacht een betere deal te kunnen sluiten.

De centrale bank van Venezuela beschikte tot voor het uitbreken van de valutacrisis over ongeveer 360 ton aan goud, maar nu is daar nog maar 188 ton van over. Het contrast met 2011 kan bijna niet groter zijn, toen Venezuela onder leiding van de voormalig president Hugo Chavez nog met veel bombarie een deel van de goudvoorraad liet terughalen uit Londen. Nu is het aan Deutsche Bank om een koper te vinden voor de $1,7 miljard aan goudbaren.

Heeft dit effect op de goudprijs?

Volgens Jeffrey Christian van de CPM Group kan het vooruitzicht van nog meer goudverkopen door Venezuela een drukkend effect hebben op de goudprijs. Maar hoeveel goudswaps de centrale bank heeft lopen is niet duidelijk, omdat het edelmetaal tijdens een swap nog wel op de balans blijft staan.

"Op de korte termijn zal de prijs negatief beïnvloedt worden. Het effect zal gematigd zijn, maar het zal de goudprijs een paar dollar lager zetten dan waar deze anders op had gestaan. Het risico dat de Venezolaanse centrale bank de komende jaren nog tussen de 4,7 en 11,8 miljoen troy ounce goud op de markt kan brengen heeft een drukkend effect op de goudprijs. Maar het grootste risico komt van directe goudverkopen door de centrale bank, die onhandig en marktverstorend kunnen werken."

Volgens Christian is het vandaag de dag niet meer zo gebruikelijk dat centrale banken hun goud uitlenen. Volgens schattingen van de CPM Group is het volume dat momenteel wordt uitgeleend of geruild nog maar een zesde deel van de recordvolumes in de jaren negentig. Veel centrale banken zijn gestopt met het uitlenen van edelmetaal en hebben deze taak overgelaten aan andere private entiteiten.