Verenigde Staten en China intensiveren valutaoorlog


De Amerikaanse regering heeft China deze week officieel aangemerkt als valutamanipulator. De wisselkoers tussen de dollar en en de yuan steeg tot boven de 7, het hoogste niveau sinds 2010. Een hogere wisselkoers betekent dat de yuan goedkoper wordt ten opzichte van de dollar, tot grote ergernis van president Trump. De Amerikaanse president ziet de waardedaling van de yuan als een reactie op de nieuwe importheffingen die hij vorige week aankondigde. Hij maakte toen een invoerheffing van 10% bekend op $300 miljard aan geïmporteerde goederen uit China.

Waarom de Chinese centrale bank niet heeft ingegrepen om de waarde van de yuan te ondersteunen blijft vooralsnog onduidelijk. In het verleden probeerde China de waarde van de munt te handhaven, waarbij het niveau van 7 als ondergrens werd gehanteerd. De Verenigde Staten zien er kwade opzet in, maar het is ook denkbaar dat de Chinese centrale bank niet in staat is de waarde van haar munt te verdedigen. De Chinese economie worstelt met een dollarprobleem en de centrale bank heeft niet genoeg valutareserves om alle dollarverplichtingen op te vangen.

Chinese yuan onder druk

Ook is het mogelijk dat de Chinese centrale bank de waarde van haar munt niet meer wil verdedigen. De centrale bank liet in een verklaring weten dat de valutamarkt zelf een nieuw evenwicht zal vinden. Uit deze woorden kunnen we afleiden dat de centrale bank de wisselkoers meer wil overlaten aan de markt. Het hoeft dus geen opzet te zijn dat de yuan daalt, maar door de timing heeft de centrale bank van China wel de schijn tegen. Gouverneur Yi Gang zei dat China wisselkoersbeleid niet als instrument zal gebruiken in een handelsconflict.

De Amerikaanse regering eist dat China meer transparantie geeft over haar valutabeleid. Doet ze dat niet, dan kan de Amerikaanse regering nieuwe sancties of importbeperkingen opleggen. Trump heeft vorige maand gezegd dat hij bereid is stappen te ondernemen om de waarde van de dollar te verlagen. Zijn economisch adviseur Larry Kudlow liet echter weten dat de Amerikaanse regering geen plannen heeft om te interveniëren op de valutamarkt.

Beurzen lager, goudprijs hoger

De escalerende handelsoorlog en de valutaoorlog zorgt voor onrust op de financiële markten. Wereldwijd gingen de aandelenmarkten maandag omlaag, waarbij de Amerikaanse beurzen een verlies van 3% noteerden. In een vlucht naar veilige havens zagen we de rente op staatsobligaties verder dalen tot een nieuw dieptepunt. De goudprijs ging verder omhoog en bereikte een niveau van meer dan €42.000 per kilo. Door de dalende rente en de dreiging van competitieve devaluaties neemt de belangstelling voor het edelmetaal toe.