Verkoop Silver Eagle munten verbreekt opnieuw record

Het Amerikaanse munthuis heeft dit jaar voor het derde jaar op rij een recordaantal zilveren munten verkocht. Werd er vorig jaar een record van 44 miljoen Silver Eagle munten geproduceerd, dit jaar staat de teller al op meer dan 47 miljoen stuks. Eind november werd het record van 2014 al verbroken, want toen had het munthuis al ruim 44,6 miljoen munten verkocht.

Ondanks de kwakkelende zilverprijs dit jaar blijven beleggers veel zilveren munten kopen. Ook andere munthuizen zoals de Royal Canadian Mint, het Oostenrijkse munthuis en de Australische Perth Mint zagen dit jaar de verkoop van beleggingszilver sterk toenemen. Een grote prijsdaling in juli en augustus werd door beleggers wereldwijd aangegrepen als een goed moment om in te stappen of om hun positie in zilver uit te breiden.

Silver Eagle

De Silver Eagle is een van de meest bekende munten, omdat deze al sinds 1986 in grote aantallen geproduceerd wordt. De munt heeft een zuiverheid van 99,9% zilver en weegt 1 troy ounce. De jaarlijkse oplage kwam tot het uitbreken van de financiële crisis in 2008 vrijwel nooit boven de 10 miljoen stuks uit, maar daarna begon de verkoop explosief toe te nemen. In 2008 verdubbelde de productie naar meer dan 20 miljoen stuks, terwijl er in 2011 voor het eerst meer dan 40 miljoen beleggingsmunten van de band rolden.

De verkoopaantallen blijven dus verder stijgen, maar dat betekent niet dat de investeringsvraag in dollars stijgt. Rekenen we de jaarlijkse verkopen om naar de gemiddelde zilverprijs in het betreffende jaar, dan zien we sinds 2011 juist een daling van het bedrag dat beleggers omzetten in zilveren munten.


Verkoop Silver Eagle munten opnieuw naar record

US Mint

Alle zilveren Eagle munten worden geslagen bij de West Point Mint, net als de gouden beleggingsmunten zoals de Gold Eagle en de gouden Buffalo. Door de sterk toegenomen vraag naar edelmetalen werkt het munthuis nu 24 uur per dag in drie verschillende diensten. In de drukke periodes moet het personeel zelfs extra uren maken om aan de vraag te kunnen voldoen.

De US Mint lanceerde in 1986 het American Eagle Bullion Program om beleggers de mogelijkheid te bieden op een gemakkelijke en vertrouwde manier fysiek goud en zilver te kopen. De munten worden inmiddels over de hele wereld aangeboden via een netwerk van zogeheten ‘Authorized Purchasers’, bestaande uit distributeurs, goudhandelaren en een aantal grote banken.