Verkoop zilveren Maple Leaf munten ook dit jaar hoog


De Royal Canadian Mint heeft in het derde kwartaal van dit jaar 5,4 miljoen zilveren Maple Leaf munten verkocht, een daling van 19,4% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Toen werden er in de maanden juli, augustus en september in totaal 6,7 miljoen zilveren Maple Leaf munten verkocht. Kijken we echter naar het totaal van de eerste drie kwartalen, dan zien we dat de verkoop dit jaar met 20,8 miljoen munten vergelijkbaar is met dezelfde periode van vorig jaar. Toen werden er 20,7 miljoen zilveren munten verkocht.

De verkoop van gouden munten liet in het derde kwartaal een daling van 29,7% zien ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Werden er vorig jaar in het derde kwartaal 195.000 gouden Maple Leaf munten verkocht, in dezelfde periode van dit jaar waren dat er slechts 137.000. De Royal Canadian Mint schrijft deze daling toe aan een afnemende belangstelling voor goud bij beleggers.

Beleggers geven voorkeur aan zilver

De daling van de vraag naar gouden munten zien we ook terug bij andere munthuizen, zoals de Perth Mint en de US Mint. Ook daar zien we het volume aan goud dalen, terwijl de volumes zilver bijna even hoog zijn als vorig jaar. De US Mint verkoopt dit jaar bijna even veel zilver als in recordjaar 2013, terwijl de verkoop van gouden munten juist naar het laagste niveau in zeven jaar zakte. De populariteit van zilver is mogelijk te verklaren door het feit dat zilver nu relatief goedkoop is ten opzichte van goud. Op het moment van schrijven kost een troy ounce goud ongeveer evenveel als 74 troy ounce zilver, de hoogste ratio in ruim vijf jaar tijd.

Sinds het begin van de crisis is beleggen in zilver populair geworden bij een grotere groep mensen. Angst voor inflatie, zorgen over de toekomst van het financiële systeem en de wens om een tastbare bezitting te hebben die al duizenden jaren waarde heeft behouden zijn een aantal argumenten die de populariteit van beleggen in edelmetalen verklaren. De volgende grafiek laat zien dat de productie van de zilveren Maple Leaf munten sinds het uitbreken van de crisis explosief is toegenomen. De productie van zilveren munten bij andere munthuizen laat een soortgelijk verloop zien. Het cijfer voor 2014 in onderstaande grafiek heeft betrekking op de eerste drie kwartalen van dit jaar. Trekken we dit door naar het vierde kwartaal, dan komen we uit op een verwachte oplage van ruim 27 miljoen munten.


Verkoop zilveren Maple Leaf nadert het record van vorig jaar