Verkoopt de US Mint dit jaar 50 miljoen Silver Eagle munten?


Beleggers kopen dit jaar meer Silver Eagle munten dan in voorgaande jaren, zo blijkt uit de productiecijfers van het Amerikaanse munthuis. Tot en met augustus zijn er al 33.0750.000 zilveren munten van dit type verkocht door de US Mint, bijna evenveel als in heel 2012. Ook in de eerste tien dagen van september zijn er al veel van deze munten verkocht. Voor deze maand staat de teller op het moment van schrijven al op 1.143.000 munten. Daarmee hebben we het totaal van vorig jaar eigenlijk al gepasseerd.

In de eerste acht maanden van dit jaar werden er maandelijks 3.843.750 zilveren Eagle munten van 1 troy ounce verkocht door de US Mint. Dat is meer dan het maandelijkse gemiddelde van voorgaande jaren. In het recordjaar 2011 werden er gemiddeld iets meer dan 3,32 miljoen munten per maand verkocht.

50 miljoen

Als we de verkoopcijfers van de US Mint doorrekenen voor de rest van dit jaar komen we uit op een totaal van meer dan 50 miljoen zilveren munten, een absolute mijlpaal. Op een wereldwijd zilveraanbod van iets meer dan 1 miljard troy ounce per jaar is dat 5%. Tel daarbij op de miljoenen zilveren munten die door andere munthuizen geproduceerd worden, zoals de Canadese Maple Leaf, de Oostenrijkse zilveren Philharmoniker en de Mexicaanse Libertad.

De goede verkoopcijfers van de US Mint laten zien dat beleggen in zilver weer populair is geworden. De zilverprijs is vanaf het dieptepunt eind juni al met meer dan 20% gestegen. De prijsdaling van april trok al veel kopers naar de markt, maar toen de prijzen in juni opnieuw onderuit gingen reageerde de markt voorzichtiger. Nu de prijs weer uit het dal weet te klimmen durven meer beleggers in te stappen.

 

De Silver Eagle munten zijn zeer populair, mogelijk een nieuw jaarrecord in 2013